Er zijn tientallen chat- en voipapplicaties voor Symbian toestellen. Maar het meest veelzijdige dat ik tot nu toe ben tegengekomen is fring.

Via fring.com kan je de fring applicatie downloaden. Eerst moet je je telefoonnummer opgeven, daarna moet je op de download link klikken in het ontvangen smsje.

De installatie verloopt zeer vlot, en de gebruikershandleiding is zeer volledig.

Het concept van Fring is vergelijkbaar met andere instant messaging applicaties, met als extra dat je een voip-oproep kan doen naar MSN-, fring- en Skype-gebruikers. Doordat Fring voorzien is om met WiFi als accesspoint te werken (als je gsm dit ondersteunt) kan je dus fring’en en Skypen met je gsm (wanneer je in het bereik bent van een Wifi hotspot).

De optie om automatisch te roamen tussen Wifi hotspots maakt het extra gemakkelijk om in een drukbevolkte omgeving gratis te communiceren. Via 3G kan het ook, en de kwaliteit is zelfs zeer goed, maar dat kost je al vlug 300 a 400 kb per minuut. Met een Proximus Mobile internet pack komt dat dus uit op ongeveer € 0,11 per minuut (€ 15 / 128 minuten).

Ik zou voip dus enkel via wifi of bluetooth gebruiken. De mogelijkheid om bluetooth te gebruiken als access point zit nog niet in fring, maar er zijn wel al tutorials geschreven om dit voor een N73 mogelijk te maken. Of dat ook compatibel is met fring weet ik niet, dus dat zal ik eens moeten uitzoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.