Vlak na de upgrade van m’n OnePlus One naar Cyanogen OS 12 (Android 5.0.2) kreeg ik problemen met Google Play-services. Om de haverklap kreeg ik de boodschap “Google Play-services is gestopt.”. Gezien het aantal topics dat hierover al aangemaakt zijn op het web, was ik beslist niet de enige met dit probleem. Wat wel vervelend was, was dat er nergens een échte oplossing stond beschreven. Ofwel deed niemand de moeite om even te melden dat de tip die hij gelezen had gewerkt heeft.

Zo was een van de tips om de Google Play-services update te verwijderen en dan opnieuw te installeren. Dat had ik even verkeerd begrepen en had niet alleen de updates verwijderd, maar ook de app zelf. F*ck. Even naar de Google Play-store gaan en terug de meest recente versie van Google Play-services installeren ging niet, want de versie van de Google Play-store die ik op mijn toestel had heeft de meest recente Google Play-services nodig om te werken. Dat lukte dus niet. Je kan je wel voorstellen dat ik even wat gevloekt heb.

Ik heb het na een tijdje maar opgegeven. Een factory reset zou het probleem wel oplossen, maar daar had ik geen zin in. Enkel uren berustte ik in mij lot, met een smartphone die maar half werkt. Zoals ik het nu zie is Google Play-services zowat het hart van je Android. Hier zonder ben je niets.

Uit gewoonte start ik Ingress op. Bam, foutmelding. Geen Google Play-services. Maar in tegenstelling tot de Google Play-store die maar bleef reclameren, startte Ingress de download en installeerde het de meest recente versie van Google Play-services. Er kwam weer leven in mijn toestel en ik werd weer een beetje gelukkiger.

Al waren de error boodschappen nooit helemaal weg. Na een uurtje Ingress te spelen kwam af en toe de “Google Play-services is gestopt” boodschap weer tevoorschijn. Ik heb een paar keer op melden geklikt, daarna telkens op ok. Dan ging het weer voor een uurtje.

Vandaag was het even anders. Tijdens het Ingressen op een plek waar er minder goede mobiele dekking was, begon het spel te haperen. Resonators werden niet geladen, linkbare portals werder niet getoond enz. Ik ga even de boel herstarten dacht ik, dan zal het wel weer beter gaan (m’n OPO was op dat moment ook al 400 uur aan het draaien). Tarara ja! Om de vijf seconden “Google Play-services is gestopt.”. Veel plezier heb ik niet meer gehad tijdens het Ingressen. Ik ben in mijn auto gestapt en naar huis gereden.

Opnieuw googlen naar een oplossing leverde dezelfde resultaten als vorige keer. Veel meldingen van het probleem, maar geen oplossingen. Totdat ik de tip van het wissen van de cache nog eens aandachtig gelezen had. Je moest de cache wissen én de gegevens, niet de app verwijderen.

Zo doe je dat: Settings (Instellingen) -> Apps -> Google Play-services. En dan krijg je onderstaande scherm:
cachewissen

Dan klik je een keertje op cache wissen, en daarna op gegevens wissen ruimte beheren. Dan zie je volgend scherm:
gegevenswissen

Hier kies je voor “Alle gegevens wissen” en klik je op OK bij de waarschuwing dat je alle Google Play-services gegevens gaat wissen.
Onmiddellijk hierna herstart je je toestel.

Het probleem zou nu verholpen moeten zijn!

UPDATE: 2015-08-29
Als je zoals ik met je privacy beheer hebt gespeeld (om batterij te besparen) en vond dat de Google Play-services nogal vaak om je positie vraagt (‘tja het heet niet voor niets nauwkeurig locatie bepaling) dan moet je even checken dat je je toestel toch toestaat om te “Ontwaken” en “Ingeschakeld houden”. Doe je dat niet, dan krijg je te maken met de Google-play services is gestopt boodschap. Een beetje knullige error boodschap van Google, want hadden ze nu gewoon gezegd “het toestel kan niet ontwaken of dient ingeschakeld te worden” dan hadden velen onder ons de link tussen de foutboodschap en de privacy setting snel gelegd. Ik zelf ben er twee maanden geleden achter gekomen, maar had de blog nog niet geupdate. Sindsdien heb ik geen foutboodschap meer gezien.

49 Replies to “Google Play-services is gestopt”

 • Beste,
  Sinds enige tijd heb ik dus last van deze melding. Ik gebruik Cyanogenmod 11 op een Samsung Ace II.

  Ik heb net je procedure gevolgd. Met dank als het werkt.

  Mag ik je er toch op wijzen dat in de procedure omschrijving een fout zit. Het moet zijn: cache wissen en dan RUIMTE BEHEREN en dan alle gegevens wissen.

  Met vriendelijke groeten

 • Bovenstaande commentaar van Erwin klopt. Zat eerst ook te zoeken en zag pas later dit commentaar 🙁
  Maar ook ik hoop dat het werkt. Heb locatie nodig voor geofencing. Zonder locatie aan was de foutmelding weg, maar zodra ik hem weer aanzette was de melding weer daar.
  Maar zo te zien werkt het. Al paar minuten zonder foutmelding en ik ben toch actief bezig.

 • Erwin, Franklin, bedankt voor jullie reacties. Ik heb de tekst aangepast. Kijk ook jullie privacy settings na zoals ik omschreven heb bij de update van het artikel.

 • Kerel, jij bent een absolute held,
  Ik heb 5 dagen liggen klooien, en eindelijk een duidelijk antwoord, thanks

 • Mijn zoon had dit probleem. Wat hebben we zitten tobben. Tot we dit tegenkwamen. Want overal vind je wel ‘Google Play’ is gestopt, maar bij hem ging het ook om Services.
  Mijn zoon is je ongelofelijk dankbaar. En ik ook!
  Enorm bedankt!!!

 • Beste,

  ik heb net hetzelfde probleem, maar als ik na cache wissen op ruimte beheren tik, komt de melding er weer op en kan ik niet meer verder…
  Enig idee hoe ik dit moet aanpakken?

 • Lien, misschien door meteen na het wissen van de cache al eens te herstarten? Kijk ook na of je de privacy settings van google play services niet te beperkt zijn. Google play services moet het toestel mogen ontwaken.

 • Beste,

  Na maanden irritatie en zoeken naar een oplossing nu al drie dagen zonder die vervelende mededeling.
  Heel erg bedankt!

 • Ik heb het zelfde probleem! Het bericht “Google Play Services is gestopt” verschijnt voortdurend. Ineens..
  Dat van die privacy beheer had ik maanden geleden al eens zo ingesteld ja (om de batterij langer mee te laten gaan) maar toen kreeg ik slechts af en toe die melding. En nu vanochtend blijft die melding maar komen!
  Ik heb dat van dat privacy beheer weer terug gezet. Maar het blijft verschijnen

  Als ik naar apps ga zie ik alleen de app ‘Google Play Services’ niet in mijn app lijst staan?? Maar hij staat wel op mijn telefoon, want als ik hem via de playstore op zoek, kan ik gewoon op ‘openen’ klikken.
  Hoe moet ik het nu doen??

  Alvast bedankt!

 • Hetzelfde probleem hier. Dit werkt (voorlopig):

  Eerst ff grote nauwkeurigheid uitzetten (ben je verlost van die melding).
  Dan bij privacy gaan naar Google Play
  Dan Locatie Toestaan
  Dan bij privacy klikken op de opnieuw instellen knop (rechtsboven net naast menu knop; zo’n driekwart cirkel naar links)
  Dan grote nauwkeurigheid weer aanzetten

 • Als je je cache en gegevens wist, ben je dan niet wat belangrijk dingen kwijt of gebeurt dat niet ?

 • Ik denk alleen ingegeven paswoorden of cookies. Kan mij niet direct herinneren welke belangrijke info ik kwijt was.

 • Beste,

  Mijn probleem is niet opgelost hierdoor omdat ik een deel niet vind.
  ik heb versie 8.3.01 van google play services merk ik, maar ik merk dat ik het scherm “opslag voor google play-services” niet heb. Waar vind ik dat?
  Mijn app: google play-services bevat volgende onderdelen:
  – knop gedwongen stoppen die inactief is
  – knop updates verwijderen die inactief is
  – vinkje: meldingen weergeven staat aangevinkt

  eerste afdeling: Opslag
  met vermelding van Totaal, Applicatie, App USB-opslag, Gegevens en SD-kaart
  Knop Verpl. naar SD-kaart is inactief (logisch want dat zit er niet in) en knop Gegevens wissen, dewelke ook inactief is.

  tweede afdeling: Buffer
  Vermelding van Buffer met de grootte (momenteel 0,00 B)er naast vermeld en knop Buffer Leegmaken, dewelke ik al aantal keren heb ingedrukt om nadien terug te herstarten. Nu staat de knop inactief.

  derde afdeling: Standaar starten
  Geen standaardinstellingen wordt gemeld en dan een knop Standaar-instellingen wissen, dewelke ook inactief staat.

  vierde afdeling: Machtigingen
  Met alleen maar informatieve teksten

  laatste afdeling: Alles weergeven met afrolmenu met daaronder ook allemaal tekst

  Dus ik geraak niet verder.

  Kan iemand mij helpen?

  mvg
  Jeroen

 • @Frank, of iemand anders die het weet,
  Ik wil dit graag proberen, maar HOE zet ik de grote nauwkeurigheid uit en HOE kom ik bij ‘privacy’?

  Alvast bedankt!

 • Je moet juist even de grote nauwkeurigheid van je gps aanzetten. Dat doe je bij de meeste Android toestellen door lang te klikken op het GPS symbool en dan “grote nauwkeurigheid” te kiezen. Het aanpassen van de privacy settings is iets wat enkel (dacht ik) bij One Plus en Nexus toestellen kan (en dus niet bij een Samsung).

 • Hartelijk dank voor het duidelijk beschrijven van de oplossing voor “Google Play-Service is gestopt”.
  mvg
  Marc

 • Het probleem is nu opgelost bij mijn telefoon, dankzij bovenstaande uitleg. Super bedankt!!

 • Hallo,ik heb al een aantal dagen last van dezelfde melding.
  ik heb gedaan zoals jij uitgelegd hebt ,Golb, maar die melding blijft steeds terugkomen ,,Google Play services gestopt !,,Wat moet ik doen ?
  Groet

 • Hallo Enes, ik vrees dat ik je dan ook niet meer verder kan helpen. Ik heb sinds ik de beschreven handelingen gedaan heb geen problemen meer gehad met de Google Play-services is gestopt boodschap.

 • Als het nog steeds niet lukt is het ook een mogelijkheid om via de site van google play apps te installeren.

 • Jef Dehouwer

  Mijn echtgenote had zelfde probleem. Enorm bedankt voor de hulp. Probleem is opgelost.Zijn je dankbaar.

 • Ik was in staat mijn Asus Zenfone 2 te laten vliegen ……
  Je procedure lijkt te werken, houd mijn fone dus nog maar even:-)

  Bedankt voor het delen van deze waardevolle info

 • Dikke rommel. Probleem is begonnen een tijdje na het rooten van mijn toestel. De wraak van google ? Sorry, mag ik misschien zelf beslissen wat er op mijn toestel gebeurt i.p.v. één of anderen multinational ?
  Google playstore werkt niet … , kan ik mee leven. Google play services … stopped, oké, daar kan ik ook mee leven. Waar ik niet mee om kan gaan, zijn de voortdurende irritante boodschappen, “google services is gestopt”. Is er iemand die een oplossing kent ?

 • Dikke merci.. heb hele tijd zitten heropstarten, batterij uithalen, sim-kaart .. niets hielp tot ik deze post zag! Heel wat irritaties minder nu :)!

 • als ik op ruimte beheren klik dan krijg ik weer de melding van dat het google play service is gestopt. ik kan daar dus niks in doen. wat moet ik doen?

 • Hallo,

  Ik had hetzelfde probleem. Alles wat hierboven beschreven staat geprobeerd + tips van de hulpsite van t-mobile. Maar niks hielp.

  Het liep vast op de mogelijkheid om gegevens te wissen bij instellingen-applicaties-google play services. Cache wisselen ging en wanneer ik ruimte wilde beheren kwam de melding weer en werd ik uit die pagina gezet.

  Ik heb overigens een LG Fino, draait op android en google play services zitten er standaard in.

  De oplossing voor mij was:
  instellingen-applicaties-google play services-uitschakelen. Dan volgde jet bericht dat ik dat niet mocht en naar het beheren van de beheerders kon klikken. Dat gedaan en toen volgden de android-beheer en de google-account beheer. Android was aangevinkt en gaf daarmee de mogelijkheid om de telefoon uit te schakelen, wachtwoord te wijzigen en nog iets. Misschien vergelijkbaar met de privacy waar Golb het over had?
  Dat vinkje uit gezet, app gegevens gewist, toen kwam de melding om hem te updaten, dit gedaan en probleem is opgelost!

  Dank Golb voor het aanzetje!!

  Groeten, Carin

 • Bedankt !

  Na eindeloos zoeken, een zenuwinzinking nabij bracht jij de oplossing.
  Weliswaar een geheel andere boodschap (synchroniseren van hoofdaccount werkte niet en Play Store was niet benaderbaar) maar na het lezen en uitvoeren van jouw oplossing heeft het systeem zich in fasen volledig hersteld.
  Van mij verdien je een Android-standbeeld.

  Joop

 • Dankjewel voor deze extreem simpele uitleg! Kampte al weken met dit probleem en zelfs in de 3 winkels waar ik om hulp heb gevraagd (waaronder mediamarkt) konden zij mij niet helpen!

 • Super leuk voor je uitleg maar wat doe je als deze niet werkt? Heb identiek hetzelfde probleem maar zodra ik wil doen wat je hierboven vermeld loopt ‘instellingen’ vast en kan ik niets meer.
  Heb ondertussen nieuwe versies van Google play services en Google play store gedownload via internet maar tevergeefs….niets werkt!

  Iemand een idee? Word er gek van….

 • heb idd juist hetzelfde probleem sinds update van mijn one plus x. KOm er gek van!

 • idem probleem hier… Ik heb ook alles geprobeerd van hierboven. Bij mij loopt het niet vast, maar geraakt het probleem van ‘google play services is gestopt’ niet opgelost… Vervelend

 • Mijn ouders hebben sinds vandaag ook last van deze update, zij hebben beide ook een one plus x. Is er al een echte concrete oplossing voor? Ik heb alles gedaan wat hier boven stond, maar ik kan het simpelweg niet weg krijgen. En dat gedoe over grote nauwkeurigheid etc, kan ik op de one plus x totaal niet vinden. Please help. Ik zit met paniekerige ouders…!

 • Ook ik heb er sinds vandaag, met de laatste update van mijn OnePlus X, last van.
  De procedures die anderen hierboven beschrijven geprobeerd, maar in alle gevallen is er net iets wat bij mij dan niet werkt (ik zet bv services uit, maar kom dan niet op een ander scherm. Privacy als kopje kan ik nergens vinden, etc).
  Als iemand een oplossing heeft gevonden die op de X werkt, hoor ik die samen met Bo heeeel graag!

 • Hulde! Ik kreeg ineens iedere 5 a 10 seconden dezelfde melding. Door het het weggooien van de App gegevens heb ik mijn telefoon weer terug

 • Vanalles geprobeert nu. Het lukt niet. Echt vervelend. Heb een note 4 . Iemand daar ervaring mee. Help

 • Heb je al eens gekeken om je locatie bepaling aan te zetten, en google toestemming te geven om dit te doen? Soms ligt het aan de privacy settings…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.