Singer Naaimachine

Slinger, Singer, naaimasjien…

Mijn vrouw had altijd al een Singer naaimachine gewild, niet om mee te naaien, maar ter decoratie. Niet veel later nadat een tante ons vertelde dat ze er eentje op overschot had, stond er een echte Singer in onze hal.

Met zijn goudkleurige opschriften en decals zag de naaimachine er een waardevol stuk antiek uit. Maar een korte zoektocht op het internet leerde mij dat dit maar een illusie was. Singer produceerde immers aan de lopende band naaimachines. Naaimachines van uitstekende kwaliteit trouwens, waardoor er nu nog steeds heel veel exemplaren te vinden zijn. Zoals steeds bepaald de wet van vraag en aanbod de prijs en daardoor zou de naaimachine maar 50 euro waard zijn. Enkel bij exemplaren die in uitmuntende staat verkeren, zonder krassen of gebruikssporen, kan de prijs oplopen tot om en bij de 1000 euro.

Elke naaimachine is voorzien van een uniek serienummer. Tijdens mijn zoektocht naar de waarde kwam ik op de site van Singer zelf te weten waar en wanneer mijn naaimachine gemaakt is. De letter Y verklapt dat de machine in Clydebank, Scotland werd gemaakt. Het serienummer bracht aan het licht dat het om een type 128K machine gaat, genummerd op 24 maart 1934.

Nu ik de waarde en ouderdom van de machine kende, vroeg ik mij af of het nog zou werken. In de lade van het naaimachinemeubel zaten een heleboel toebehoren en naalden. Zelfs een extra spoel. Mijn zoektocht naar een Singer handleiding kon beginnen.

Alle onderdelen waren nog mooi geolied (de vorige eigenaar moet er echt wel goed voor gezorgd hebben) en de draad was vlug gespannen, maar het was pas nadat ik uitgevist had hoe de spoel in de “vibrating shuffle” werkte dat er genaaid kon worden. Na een poosje werd ik er zelfs handig in. 100% oog-hand-voet coördinatie.
Uit het stof van een oud hemd toverde ik zowaar een zakje om mijn gsm in te steken.

Nu nog een paar eenvoudige patronen zoeken op internet en ik kan mijzelf een nieuw kostuum maken, zelfs als de elektriciteit uitvalt 🙂

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

16 thoughts to “Singer Naaimachine”

 1. Erg leuk, ik heb er net 1 gevonden bij de vuilnis. Ik hoopte eerst dat hij veel geld waard was, maar nu dat niet zo blijkt te zijn ga ik hem houden als decoratie. Ga hem eens lekker schoonmaken en dan mag hij gaan pronken op de tafel. Misschien ga ik hem ook wel gebruiken, wie weet! Bedankt voor alle nuttige informatie.

 2. Ik heb de mijne al dikwijls gebruikt. Doordat je de de naaimachine ook met de hand kan bedienen, kan je heel precies werken en door heel dik materiaal naaien mits je de juiste naalden gebruikt. Opeens heb je een heleboel mogelijkheden die je met de hand niet hebt. En dat met een apparaat dat bijna 100 jaar oud is.

 3. Goedenmorgen!

  Ik heb jaren geleden een oude singermachine met handslinger van mijn oma gekregen en na haar uitleg werkte hij prima. Onlangs weer uit de kelder gehaald en nu krijg ik de spanning op het garen onder en boven niet meer goed. Klopt het dat u inmiddels een handleiding heeft gevonden? Zou ik daar een pdf van kunnen krijgen? Anders een foto van uw machine met wit garen zodat ik kan zien hoe het bovengaren geleid moet worden?

  Alvast mijn hartelijke dank!
  Met vriendelijke groet,

  Marjolein

 4. Hallo,

  Zelf beschik ik ook over een Singer hand naai machine. Deze heb ik gekocht enkele jaren terug. Het heeft als serie nummer: 15008532
  Vooralsnog heb ik niet terug kunnen vinden wat de fabricage plaats en datum van deze machine is. Wel ben ik hier uiteraard ook heel benieuwd naar. Als iemand tips heeft dan verneem ik dat heel graag. 🙂

 5. Goedemiddag,

  Zojuist heb ik de machine en het serie nummer nogmaals bekeken en er een foto van genomen. Zover ik kan zien zijn de gegevens die ik gisteravond op dit forum gepost heb correct. Wellicht kan ik u een foto zenden zodat u het zelf ook nog eens kunt beoordelen. De machine blijkt dan dus, met 114 jaar, antiek te zijn. Heeft u enig idee wat welke waarde deze machine vertegenwoordigd? En ook gezien het afwijkende serie nummer of dit een uniek exemplaar is?. U mag me via het meegezonden email adres altijd emailen, dank u wel.

 6. Waarschijnlijk is je machine niet meer dan 50 of 100 euro waard. Tenzij het nog perfect functioneert én het in uitmuntende staat is (geen krassen of gebruikssporen). Nu ik ben geen expert in deze materie, maar als je een beetje googled, dan vind je nog veel Singer naaimachines van meer dan 100 jaar oud. Er is dus een groot aanbod, wat de prijs doet dalen.

 7. Goedenavond.

  Ik heb van een vriendin een singer 401G gekregen.
  Nu heb ik al meermaals gebruik gemaakt van dit naaimachine en vind het geweldig
  .Het lukt me alleen niet met de dubbelnaald te stikken,daar het aan de achterkant voledig litst

 8. Chris, dat kan vanalles zijn. Meest voor de hand liggende is meestal de spanning op de draad. Als de draad aan de bovenkant goed zit, dan is de spanning aan de achterkant misschien te los?

 9. Wie wil mijn Singer naaimachine, tafelmodel (de naaimachine hangt er op de kop in) in zeer goede staat HEBBEN????? Van mijn moeder geweest…uit de jaren 1955

 10. Leuk dit forum, wij hebben op een rommelmarkt ter ere van de Koning een handnaaimachine Singer gekocht voor 5 euro. Mijn man gaat er een traktor van maken

 11. Ik heb een Singer met nr Y738905. Wie kan mij zeggen uitbeeld jaar deze is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.