Ik was even in paniek. Mijn anders zo betrouwbare zaklamp (Fenix LD20) deed het ineens niet meer. Ik had nochtans niet meer gedaan dan de, bijna lege, batterijen vervangen door vers opgeladen exemplaren. Na het opschroeven van het sluitstukje en het indrukken van de powerknop deed de lamp niets meer. Ik bleef in het donker.

Opnieuw opendraaien, andere batterijen erin gestoken, maar helaas met hetzelfde resultaat. Best wel een duur lampje om zomaar bij het vuil te smijten. En veel kan je er niet aan vervangen. Het LED lichtje zou zeker nog niet versleten kunnen zijn en waarom werkte ze 5 minuten geleden nog met de oude batterijen en niet meer met de nieuwe? Voor mij een raadsel dat ik moest en zou uitpluizen.

Op ‘t internet vond ik al vlug de tip om de ring aan de binnenkant van het sluitstukje terug vast te draaien. Tegen wijzerzin weliswaar, en met een puntbektang. Een halve slag later zat alles weer vast en was er terug licht in de duisternis. Lang leve het internet!

Fixing tailcap

De zwarte tape die je op de Duracell batterijen ziet heeft twee functies: 1) ze zorgen ervoor dat de batterijen niet rammelen in de zaklamp en 2) zo kan ik makkelijk zien welk paar batterijen samen hoort.

7 Replies to “Fenix LD20 Defect”

 • geweldig, mijn zaklamp heeft dezelfde problemen. even de sluitring vastdraaien en alles werkt weer naar behoren.

  bedankt voor deze simpele doch belangrijke tip

 • Graag gedaan, blij dat ik je heb kunnen helpen. Ik gebruik deze zaklamp nog steeds dagelijks. In de afgelopen 5 jaar heb ik de sluitring slechts één keer moeten bij draaien.

 • Topper! Wilde om 20.30 met de auto weg, maar bleek met 2 platte banden te staan (kloterig studenten of carnavals grap ben ik bang). En tot overmaat van ramp gaf ook ineens mijn LD20 het op. Ben dus blij dat jouw tipje toch weer een lichtpuntje in de avond gaf!

 • Hey, bedankt voor je berichtje. Ik ben blij voor jou dat je LD20 het ook weer doet. Ik heb deze lamp ook nog steeds in gebruik en heb er al veel plezier aan gehad. Het is een prima lampje voor in m’n EDC kit.

 • Heel fijn om deze tip te lezen.
  Ook bij mij stopte de lamp na verwisselen van de batterijen.
  Met deze tip is het weer in orde en heb ik weer licht.

 • Op YouTube zie je dat de schakelaar RECHTSOM uit het eindstuk te draaien is, maar bij mij zit die ring-met-twee-gaten zowel rechtsom als linksom muurvast. Een nieuw eindstuk met schakelaar is niet (meer) te krijgen. Wat nu?????

 • Als iets vast zit help een heel klein beetje WD40 wel eens. Wel oppassen dat je niet teveel gebruikt, want ik denk dat er een beetje electronica in de switch zit (moet ik zelf even nakijken). Misschien heb je ook een slecht contact door corrosie, wat ook de reden is waarom de ring niet te bewegen is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.