Voordat je begint met het timen van “the rotating hook” (draaiende haak?) check je best eerst of de persvoet op de juiste hoogte staat (dat is 7,493 mm van de steekplaat wanneer de persvoet omhoog staat), of de timing van de naaldstang (needle bar) correct is (de bovenste timing markeringen op de naald stang komt overeen met de needle bar ball bushing Z) en of de naald wel juist gepositioneerd is in de steekplaat voor rechtstikken. Doe je dat niet en begin je zoals ik met het timen van de rotating hook, dan zal je het opnieuw moeten doen als blijkt dat je naald niet juist gepositioneerd is.

De twee onderstaande foto’s geven weer wat we juist willen bereiken. De rotating hook moet precies in het midden van de naald staan wanneer de onderste timing markering gelijk staat met de needle bar ball bushing Z. Om het u gemakkelijk te maken gebruik ik dezelfde benamingen als in de Singer 401 Service Manual

Needle to hook timing

Op bovenstaande foto lijkt het alsof de hook al voorbij het midden van de naald is. Dit is echter gezichtsbedrog omdat de foto onder een hoek is gemaakt.

Needle to hook timing

Zet de kiesschijf op A-K en de rode hefboom om 3. Draai het handwiel naar u toe totdat de “lower timing mark” gelijk komt met de onderkant van de needle bar ball bushing Z. De naaldstang moet naar boven bewegen wanneer je het handwiel naar je toe draait.

Needle to hook timing

Aan de onderkant van de machine moet je nu de twee schroeven A7 in tandwiel G8 losdraaien. Terwijl je de “lower timing mark” op zijn plaats houdt, draai je nu aan tandwiel Y totdat de “rotating hook” precies in het midden van je naald staat. Wanneer dat het geval is, draai je de schroeven A7 terug stevig vast. Let erop dat de tandwielen G8 en W3 mooi in elkaar zitten en dat het tandwiel G8 niet tegen N8 zit. Er moet hier een opening blijven.

Als je alles goed gedaan hebt, moet de timing nu perfect zijn en zou de onderdraad opgepikt moeten worden bij het naaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.