OpenHardware, tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat er voor hardware een equivalent bestond, zoals dat bij software het geval is.

Nu ik wat meer begin te begrijpen van elektriciteit en electronica, en ik mijn eerste stappen heb gezet in het maken van PCB’s, durf ik wel eens aan een projectje te beginnen. Het OpenHardware projectje waar mijn oog nu opgevallen is, is een MMDVM. Een Multi Mode Digital Voice Modem, die je bovenop een Raspberry Pi Zero W kan monteren om te gebruiken als DMR repeater.

Via wat gegoogle kwam ik op de github van Mathis Schmieder terrecht: github.com/mathisschmieder/MMDVM_HS_Hat. Omdat alles er zo mooi en leuk uitzag heb ik direct PCB laten maken in China en onderdelen besteld via Mouser.be.

Minder dan een week later liggen de PCB’s op mijn bureau. De onderdelen van Mouser zijn ook al binnen, maar het is nog wachten op enkele AliExpress bestellingen.

OpenHardware MMDVM

Hoe dan ook, het solderen van deze mooie PCB’s zal een heel ander paar mouwen zijn.

Als dat lukt heb ik mijn eerste OpenHardware projectje tot een goed einde gebracht. Ik heb er dan wel niets zelf aan ontwikkeld, maar ik heb het wel in eigen beheer in elkaar gestoken. Je kan het een beetje vergelijken met het bestellen van allemaal lossen onderdelen van een auto, en hem dan helemaal zelf in elkaar te steken.

Duimen maar dat het mij lukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.