#! CrunchBang

De meeste werkgevers verhinderen dat hun werknemers zelf software kunnen installeren op hun pc’s of laptops. Licentiebeheer, virussen en de bescherming van de productiviteit (ahum) zijn enkele goede redenen om dit te doen. Wie zo een laptop heeft, kan er thuis weinig mee doen behalve dat waar hij voor bestemd is: werken. Af en toe wil surfen ook nog wel lukken, maar dan nog niet wel eender welke browser. Zo is het toch bij ons op de bank…

Ik heb al verhalen gehoord van collega’s die een andere harde schijf kochten en daar dan zelf Windows op installeerde. ‘s Avonds of in het weekend verwisselde ze dan de harde schijf en dan hadden ze ook een “eigen” computer. Persoonlijk vond ik dat er een beetje over. Stel dat je de laptop stuk maakt door het vele verwisselen, of dat je per ongeluk je werk schijf thuis vergeet. Ga het dan maar eens uitleggen.

Een jaar geleden had ik al eens wat geëxperimenteerd met een Linux boot CD, maar omdat je de wijzigingen dan niet kan opslaan, ben ik daar maar mee gestopt. Dankzij de gratis USB stick van SONY en mijn interesse voor mobiel internet ben ik nog eens op zoek gegaan naar een manier om een persistente (schrijf je dat zo?) versie van Linux op een USB drive te zetten. Het is CrunchBang geworden, met de uitleg van PendriveLinux.com.

Poepsimpel, gewoon de installatie instructies volgen en je bent vertrokken. Eens je CrunchBang geboot hebt, kan je vanalles instellen en installeren wat je nodig hebt. In mijn geval vooral FireFox en Thunderbird. Een Twitter client is ook leuk en GIMP om foto’s te bewerken. Maar daar heb je wel een internetverbinding voor nodig. Om mijn HTC Diamond als modem te kunnen gebruiken heb ik gewoon deze instructies gevolgd, en klaar is Golb.

Een andere aanpassing die ik gedaan heb, is het veranderen van het menu. Om de een of andere reden werden mijn wijzingen niet bewaard, en was ik steeds al mijn aanpassingen kwijt na een reboot. Dat heb ik simpel opgelost door een nieuwe file aan te maken “mymenu.xml” en door een cp commando toe te voegen in het autostart.sh script.
cp ~/.config/openbox/mymenu.xml ~/.config/openbox/menu.xml
Op die manier worden mijn voorkeuren bij elke boot weer opnieuw geladen.

Het bevalt mij wel, zo zelf vanalles uitzoeken en aanpassen, maar aan de andere kant: ‘t is soms ook wreed ingewikkeld.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

2 thoughts to “#! CrunchBang”

  1. ik vind het soms wat belachelijk dat bazen bang zijn van misbruiken, maar als ik even verder nadenk besef ik dat het eerder belachelijk is dat sommige mensen de tijd van hun baas zo misbruiken dat bazen bang moeten worden van misbruiken…

  2. Je kan ook altijd Mac OS X booten vanaf je USB stick of een live DVD maken of gewoon van een usb drive booten. Je hebt helemaal geen Mac hardware nodig om “hip” te zijn. Check out het insanelymac forum / The X Labs / OS X LiveDVD 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.