Sensor Cleaning: Giotto’s Rocket-Air

Amper twee dagen nadat ik m’n Canon 40D in gebruik had genomen zag ik zwarte plekjes op foto’s die ik met een klein diafragma had genomen. Eerst dacht ik dat het om een vogel ging die juist passeerde toen ik de helderblauwe hemel wilde fotograferen, maar op de volgende foto, enkele seconden later genomen, zat dat vlekje nog steeds op dezelfde plaats. Hier klopt iets niet. Aan de buitenkant van de lens was alleszins niets te zien. Stof op je lens zie je trouwen ook niet op je foto als een vlekje, dat manifesteert zich als een minder scherp, minder belicht beeld. Meestal zie je er zelfs helemaal niets van.

Toen bleek dat er totaal geen vlekjes te bespeuren waren bij diafragma’s groter dan f9 bleef er maar één optie open: stof op de sensor! Even was vol ongeloof en in paniek. Ik had de lens niet één keer verwisseld en toen ik de lens erop zette heeft dat misschien 3 seconden geduurd. Zou dat stof er al van in het fabriek opgezeten hebben?

Online onderzoek kon mij wat kalmeren. Alleen bij grote f-waardes zullen de plekjes zichtbaar zijn, en met Photoshop zijn ze vlug weggewerkt. Stof op de sensor is nu eenmaal iets wat bij digitale spiegelreflexcamera’s voorkomt. Wat de fabrikanten ook beweren met hun sensor cleaning stuff, het helpt allemaal niet. Je zal altijd stof op je sensor hebben.

Wil je je sensor toch reinigen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Nat met sensor swaps, droog met vb Visible Dust borsteltje en zonder je sensor aan te raken met een blaaspeertje. Ik heb het laatste eens geprobeerd. Bij de lokale fotoboer een Giotto’s Rocket-Air gaan halen om het eens te proberen. Moest het niet werken, dan is het nog een tof speeltje voor de kleine.

Hieronder zien je een foto, gemaakt met f32, voordat ik met de Rocket-Air op de sensor geblazen had. De stofdeeltjes zijn duidelijk zichtbaar. De rode cirkeltjes staan voor de stofdeeltjes die niet weg te blazen waren, de groene waren achteraf verdwenen.
Dust on my Canon 40D sensor

En dit is een foto, weer gemaakt met f32, nadat ik met de Rocket-Air op de sensor geblazen had.
Dust on my Canon 40D sensor

Misschien toch even uitleggen hoe ik ben te werk gegaan. Je verwijderd de lens van de camera. Via het menu kies je voor de optie om je sensor handmatig te reinigen. De spiegel zal opklappen en de sensor zal zichtbaar worden. Zorg ervoor dat je tijdens het hele proces van het verwijderen van de lens, tot het er terug opzetten van de lens je lensopening naar onder richt. Zo vang je uiteraard zo min mogelijk stof uit de omgeving, en kan het stof uit je camera naar onder vallen.

Voordat je met je Giotto’s Rocket-Air in je camere blaast, blaas je enkele keren buiten je camera, zo ben je zeker dat je geen stof van in je Rocket-Air in je camera blaast. Het best kan je je camera op een statief zetten, zo heb je twee handen vrij om je blaaspeertje te richten. Het minste wat je wil is dat je perongeluk je sensor raakt!

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.