Dit zou wel eens iets voor mij kunnen zijn. Een apparaat dat tekst of afbeeldingen kan projecteren en zo de foto’s van de kiekende voorbijgangers kan bekladden met onnuttig dingen.

Hoe werkt het? Wel, het is eigenlijk niets meer dan een projector en het werkt met een flits die van op afstand kan geactiveerd kan worden. Dat is niets nieuws, want veel studiofotografen gebruiken remote flashes met triggers om zo verschillende flitsen gelijktijdig te laten vuren, zonder ze met draden te hoeven verbinden. In plaats van de flits bovenop het toestel te plaatsen, wordt het hier achter een omgebouwd fototoestel gezet waarin een dia steekt die al ontwikkeld is. Zo kan je een afbeelding projecteren. Je zou dat ook kunnen doen met een gewone lamp, maar dan ziet iedereen de projectie meteen. Het fototoestel zou je door eender welk ander bakje met lens en dia houder kunnen vervangen.

Het leuke aan dit toestel is dus dat de afbeelding pas zichtbaar is op de foto nadat je hem gemaakt hebt. Dat komt omdat de flits van het fototoestel van de andere fotograaf (je slachtoffer) de trigger en dus ook de flits in de Fulgurator doet afgaan waardoor de projectie slechts een fractie van een seconde zichtbaar is. Maar een fractie van een seconde is natuurlijk meer dan genoeg om door de gevoelige plaat/sensor opgevangen te worden.

Vroeger zou dit nog leuker geweest zijn, want dan zagen de toeristen het resultaat pas nadat ze de foto’s ontwikkeld hadden. Nu is er echter meer interactie mogelijk met je slachtoffers. Ik zie het al helemaal voor mij.

Hoe het in de praktijk werkt kan je hier zien:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.