Vandaag maakte ik iets wat ik eigenlijk al veel eerder had moeten maken: een lanyard voor mijn bushcraft mes. Een mes op bestelling laten maken mét lanyard gat, en er dan geen lanyard aan hangen is een beetje vreemd. Niet?

Hieronder zie je het paracord, het mes, de schede met de paracord baldric en in de schede de firesteel die ik al vanaf dag één voorzien had van een lanyard.

Paracord Lanyard

We beginnen bij het bepalen van de hoeveelheid paracord die we gaan nodig hebben.

Paracord Lanyard - Measuring the paracord

Voor de lanyard die ik wil maken is het belangrijk dat je genoeg paracord neemt. Het touw moet over de rug van je hand lopen en je moet je duim in het uiteinde van de lanyard kunnen steken. Voorzie genoeg touw om nog een lanyard knoop te kunnen maken. Een beetje te lang is niet erg, dat kunnen we achteraf gemakkelijk bijsnijden.

Paracord Lanyard - Measuring the paracord II

Nadat we het touw op de juiste lengte hebben gesneden, smelten we de uiteinden van het paracord dicht. Op die manier verhinderen we dat het touw te veel zou uitrafelen.

Melting the ends of paracord

We steken het touw door het lanyard gat van het mes, en knopen een lanyard knoop.

Lanyard Knot

Ik de lanyard ook voorzien van een schuifknoop. Dit is niet alleen mooier, maar biedt ook extra mogelijkheden. We maken de schuifknoop met de cobra-steek. Dezelfde steek die we gebruiken om paracord survival armbanden te maken.

Beginning of a cobra stitch

Een steek of vijf is voldoende. Hieronder zie je de afgewerkte schuifknoop in cobra-steek.

Cobra Stitch

Zo ziet het eindresultaat eruit. Een mes met een paracord lanyard met cobra-steek schuifknoop.

Finished Paracord Lanyard

Een van de voordelen van een lanyard is dat je je grip op je mes kan versterken. Door de lanyard over de rug van je hand te laten lopen, kan je extra kracht uitoefenen met het lemmet van het mes. Je creëert als het ware een hefboom en hebt dus minder kracht nodig om hetzelfde te bereiken. Wat vooral handig kan zijn bij het snijden van dikkere takken.

Paracord Layard In Action

Paracord Lanyard In Action II

Een tweede voordeel van een lanyard is dat je je mes kan vastmaken aan je pols. Als je dan je mes laat vallen, dan valt het niet op de grond of in het water, maar hangt het te bengelen aan je arm.

Paracord Lanyard In Action III

Dankzij de lanyard kan je je mes gemakkelijker uit zijn schede halen. Dit is meteen ook het derde voordeel van de lanyard. En als laatste voordeel van de lanyard zou ik willen vermelden dat je de lanyard over de firesteel zou kunnen plaatsen en vastzetten met de schuifknop. Zo zal je je mes zeker nooit verliezen.

IMG_1580

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.