Belofte maakt schuld. In september kondigde ik op Twitter aan dat ik een review zou schrijven over de Rubytec Firefly Glowstick die ik kocht bij de AS Adventure. Nu er al een half jaar een Firefly aan mijn sleutelbos en aan mijn autosleutel bengelt kan ik dit naar eer en geweten doen.

De Glowstick van Rubytec waarvan ze zelf zeggen dat hij meer licht geeft dan zijn natuurlijke naamgenoot (de glimworm) is een leuk hebbedingetje. Eens opgeladen met een zaklamp (door erover te schijnen) of na een tijdje aan het zonlicht te zijn blootgesteld, licht de Firefly op. De Firefly zou tot 10 uur licht kunnen afgeven en behoudt zijn lichtgevendheid minstens 10 jaar. Hang er eentje aan je zaklamp of EHBO-kit en je kan ze tijdens het kamperen gemakkelijk in het donker terugvinden.

Tot zover de commerciële praat. Maar wat vind ik er nu zelf van?

Rubytec Firefly Glowstick Keys

De bouwkwaliteit van het Firefly en de splitringen is uitstekend. Het ABS plastic is zeer duurzaam en schept vertrouwen dat de glowstick niet snel stuk zal zijn. Het lichtgevend granulaat is niet giftig en milieuvriendelijk. Alles samen weegt de Firefly 5 gram.

Voor mij had het granulaat wel meer licht mogen geven. Al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij vertellen dat ik het product waarschijnlijk niet optimaal gebruik. Op de website suggereren ze om de Firefly aan de ritssluitingen of aan het stormkoord van je tent te hangen. In deze gevallen zal de Firefly de helft van de dag aan zonlicht blootgesteld zijn en dus voldoende hebben kunnen opladen. Ik gebruik de Firefly als sleutelhanger. Mijn sleutelbos heb ik altijd op zak. Enkel bij het openen van een poort of deur ziet de Firefly 10 seconden het daglicht. Dat is niet voldoende om hem op te laden. Laat je in het donker je sleutels vallen, dan zal de Firefly je niet kunnen helpen bij het vinden van je sleutels. Zonder licht kan de Firefly geen licht afgeven.

Rubytec FireFly Glowstick Carkey

Bij een betalight op basis van Tritium is dit wel het geval. Deze geven altijd licht. Nadeel is wel dat ze een radio actief gas bevatten. Over de mogelijke gezondheidsrisico’s van deze betalights is al veel geschreven. Ik dacht zelfs dat ze niet meer mogen verkocht worden in België omwille van de kankerverwekkende stoffen die kunnen vrijkomen wanneer het betalight breekt.

Op het vlak van gemoedsrust scoort de Firefly dan weer veel beter, en vergeet je de nadelen van het gebruikte granulaat. Ook al geeft het niet constant licht, ik heb liever geen radioactief spul kort bij mijn edele delen. Voor je het weet begin je zelf te gloeien in het donker 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.