Omdat mijn nieuwste aanwinst (de Driftwoodwalker Bushcrafter), net zoals mijn Mora clipper, een gebruikersmes moet zijn, ben ik op zoek gegaan naar een manier om het gemakkelijk te dragen.

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om het mes aan mijn riem te dragen. De schede is daar voor gemaakt, en is voorzien van een stevige riemlus. Wanneer ik een dagje plan om in mijn tuin te werken (er is altijd wel een klusje voor een mes), of wanneer er op de kampweide van de scouts wat gesjord moet worden, dan zal je het mes waarschijnlijk aan mijn riem terugvinden.

Alleen gaat dat sjorren op een kampweide niet dikwijls voorkomen, en gaat werken in de tuin altijd gepaard met korte onderbrekingen om ergens ‘t een of ‘t ander te gaan halen. Gaande van potgrond tot kebab. Om te voorkomen dat ze bij de AVEVE of bij Hasan spontaan hun kassa afgeven wanneer ik binnenkom, moet ik dus mijn mes thuislaten. Riem losmaken, gsm holster afschuiven, mes afschuiven, gsm holster terugschuiven en riem vastmaken. En bij thuiskomst opnieuw het omgekeerde. Daar heb ik geen zin in, zeker niet wanneer ik slechts eventjes naar de compostbak wil lopen om de wekelijkse portie brocoli te gaan versnijden (met een mes rondlopen, dat niet in zijn schede zit, is gevaarlijk).

Wat ik zocht was een riem om over mijn schouder te dragen en naar ‘t schijnt heet dat een baldric. Ik had nog wat paracord in mijn kast liggen en maakte met behulp van de cobra steek, waarmee ik eerder al armbandjes maakte, een schouderriem van ongeveer 95cm. Daar kruipt ongeveer twaalf meter koord en een half uurtje tijd in.

driftwoodwalker-9

Ik ben tevreden van het resultaat, want gelukkig kan ik beter knopen leggen dan foto’s maken in het avondschemer.

driftwoodwalker-10

Bijkomend voordeel van de baldric is dat je je mes ongezien onder je jas in het bos kan dragen terwijl het toch gemakkelijk te nemen is. Over de legaliteit hiervan wil ik mij niet uitspreken. Het mes op zich is geen verboden wapen, en je mag het dus bij je hebben mits je een geldige reden hebt. Wat een geldige reden is is niet expliciet in de wet opgenomen en het zal dus van situatie tot situatie en van de wetsdienaar in kwestie afhangen. Maar omdat je het niet kan zien, en omdat de kans vrij klein is dat de politie je plots zal fouilleren wanneer je in het bos wandelt, is het baldric-style dragen van je mes vrij risicoloos.

Het mes ligt nu met baldric in mijn schuif, klaar om gebruikt te worden. De baldric omdoen kost vrijwel geen tijd en kan je gemakkelijk al wandelend doen. Voor mij dus een prima oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.