Het is weer vrijdag: tijd voor een vuurtje! Vandaag maken we gebruik van een magnesium stick en wat sisal touw. Sisal touw wordt ook wel eens sjorkoord genoemd. Vroeger toch, want tegenwoordig gebruiken ze om te sjorren polypropyleen-splijtvelzel sjortouw.

Het sisal touw dat ik hier gebruik is géén sjorkoord, maar de goedkopere variant: verpakkingskoord (deze heeft maar twee strengen, daar waar het sjorkoord er drie heeft). Belangrijk weetje voor wie een veilige constructie wil sjorren, maar onbelangrijk om vuur te maken. Ze bestaan beide uit sisal en dat brandt vrij goed!

4 Replies to “Vuur Op Vrijdag – Magnesium Stick En Sisal Touw”

  • Ik heb er nog een paar. Voor eentje ben ik nog druk aan het oefenen en voor een ander wil de apotheker niet meewerken (Amerikanen hebben het soms wat gemakkelijker). En daarna kan ik nog heel wat verhalen schrijven over de opbouw van een vuur, brandertjes, aanmaakblokjes, tondel, etc…

    Vuur, ik kan mij er uren mee bezighouden!

  • Ja je mes wordt daar bot van, maar je moet ook geen 100 vuren op een dag aanmaken hé. Bovendien kan je ook magnesium afschrapen met de achterkant van je mes. Een firesteel is natuurlijk veel gemakkelijker, dat is een magnesiumstick en vuursteen in een. En er zit een metalen schraper bij, dan hoef je je mes niet te gebruiken. En als je mes dan al bot geraakt, dan kan je het nog altijd slijpen, met een japanse watersteen bijvoorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.