Een netbook, of mini-laptop, heeft eigenlijk alles in huis om mobiel te internetten. Zeker als je er eentje hebt met ingebouwde 3G modem. De “net” in netbook verwijst ook naar ‘t interNET. Licht van gewicht, klein van formaat, een relatief groot scherm (in vergelijking met een gsm of pda) en een volwaardig keyboard.

Zeker als je bedenkt dat je onderweg artikels of documentatie wilt schrijven, is een goed keyboard uiterst belangrijk. Wat ze ook allemaal mogen beweren, een fysisch toetsenbord is volgens mij nog steeds beter dan alle tot nu toe uitgevonden touchscreen dingen. Zolang we niet met onze hersengolven lettertjes op het scherm kunnen toveren, denk ik dat onze 10 vingers nog de snelste manier zijn om tekst in te geven. Een keyboard dat ons de nodige feedback geeft (toetsaanslagen en vingerpositie) is hier ook van groot belang.

Een hitlijstje met netbooks kan je hier vinden, maar er zijn er beslist nog heel wat meer.

De prijs in verhouding met de specificaties vind ik nog wat hoog. Hoog in de zin van: teveel om als extraatje te kopen, om enkel in de trein te gebruiken om te bloggen of te mailen. Maar voor het geld van een goede netbook kan je al een redelijke, meer veelzijdige laptop kopen. Of misschien moet ik voor thuis toch maar gewoon een extra desktop computer kopen, en met het verschil in prijs die extra netbook? Een desktop is immers ook beterkoop dan een laptop met dezelfde specificaties.

Ik zou daar eigenlijk toch eens mee willen experimenteren, met zo een netbook. Heeft er iemand eentje? En wat zijn jou ervaringen ermee? Wat was jou motivatie om een netbook te kopen?

3 Replies to “Mobiel Internetten: Een Netbook”

  • Hé dat ziet er leuk uit. Ik denk dat Android ook wel een streepje voor heeft op XP en Linux. XP is te groot voor een EEE (denk ik) en Linux is volgens mij niet zo goed ondersteund als Android (denk ik). Er bestaan veel applicaties voor een Google is de owner van Android. Dat mist Linux eigenlijk wel, een “autoriteit” die officiële support kan geven.

  • Niet helemaal waar… Android is ontwikkeld door een aantal technologie en mobiele bedrijven waarvan Google er maar eentje van is (www.openhandsetalliance.com/). De source is open en vrij beschikbaar. Iedereen kan dus zelf een Android versie compileren. Android draait op een linux kernel. Je kan trouwens alle bugs online melden en je krijgt feedback van de ontwikkelaars (code.google.com/intl/nl/android/).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.