Moet Mobiel Internet Snel Zijn?

De volledige titel zou eigenlijk “moet mobiel internet snel zijn, om nuttig te zijn, en heb je veel bandbreedte nodig?” moeten zijn, maar ik vond dat dit niet zo mooi klonk. Nu we de vraag kennen, ga ik u als antwoord mijn idee hierover geven.

Ik denk dat we ons eerste en vooral de vraag moeten stellen waarvoor we dat mobiel internet gaan gebruiken. Er zijn immers een aantal mogelijkheden. Een aantal dat enkel gelimiteerd is door de vindingrijkheid van de gebruikers. Je kunt ze vrijwel allemaal in twee categorieën indelen: actieve informatie uitwisseling en passieve informatie uitwisseling.

Onder actieve informatie uitwisseling verstaan we o.a. surfen op het net, zoals we dat thuis met onze pc doen en VoIP om maar twee dingen te noemen. Je zendt informatie uit en wil er onmiddellijk informatie voor in de plaats krijgen. Het spreekt voor zich dat de drager van deze vorm van informatie uitwisseling hoge snelheden moet aankunnen. Of het nu vast of mobiel internet is, wanneer de bandbreedte te beperkt is, komen we in de problemen. Hoewel we ook hier twee onderverdelingen kunnen maken. Bij het surfen zou je nog even kunnen wachten vooraleer je feedback krijgt, bij VoIP kan dat niet. Je VoIP gesprek zou ofwel teveel ruis bevatten, of heel onnatuurlijk aanvoelen.

Bij passieve informatie uitwisseling denk ik vooral aan email, maar ook aan het verzenden van locatie updates van voertuigen. Je bent meestal niet actief aan het wachten op deze informatie, en je hoeft ook niet te wachten om je activiteiten verder te zetten totdat alle data verzonden is. Dat doet je toestel voor jou op de achtergrond. De snelheid van het netwerk bij deze vorm van informatie uitwisseling is niet echt belangrijk, zolang de data maar verzonden of ontvangen wordt. De beschikbaarheid van het netwerk speelt hier een grotere rol.

Stel nu dat je het mobiele internet ook op je gsm gaat gebruiken, en niet op je laptop of pc. Je zult meteen merken dat het scherm en de rekencapaciteit van je gsm een pak minder is dan die van je pc. Mooie kleuren, leuke afbeeldingen, schitterende flash animaties, zijn ineens veel minder belangrijk. Gemakkelijk en snel informatie vergaren blijft het hoofddoel van surfen op het net. Omdat we dat nu met eerder beperkte middelen doen zullen we de informatiebronnen moeten aanpassen. We moeten een stapje achteruitzetten, en terug sites en applicaties ontwikkelen die zich beperken tot de essentie van de zaak.

Mobiel internet begint nu stilaan van de grond te komen, om succesvol te zijn moet het niet alleen een goede prijs kwaliteit verhouding hebben, er moet ook veel content beschikbaar zijn. Om als websitebouwer niet dubbel werk te moeten verrichten, moet je dus je site ontwerpen zodat hij prima via een mobiel toestel te browsen valt. De pure xHTML of xml site moet geoptimaliseerd worden voor een mobiel schermpje, de user-agent gebaseerde css zal zorgen voor een knappe GUI in een standaard browser. We moeten onze mind-set dus een beetje veranderen. We moeten van in het begin rekening houden dat we onze sites toegankelijk willen maken voor een mobieltje, en pas daarna denken aan leuke lay-outs voor een standaard browser. Tegenwoordig is het nog steeds omgekeerd. We hebben een site en willen die mobiel beschikbaar maken. Dikwijls wordt dit opgelost door andere pagina’s te maken, wat meer onderhoud vraagt. Wie zijn sites slim opbouwt kan zowel zijn standaard als mobiele site op dezelfde plaats en tegelijkertijd bijwerken en onderhouden.

Door meer aandacht te geven aan de inhoud, en minder aan de layout, moet ons toestel ook enkel de belangrijke zaken downloaden. Het zal de feedbacksnelheid alleen maar ten goede komen. Een netwerk met een grote bandbreedte wordt dan ineens minder een noodzaak, maar de beschikbaarheid en betrouwbaarheid des te meer.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.