Vorig week ben ik begonnen met een Engelstalige versie van Golb.be. Omdat WordPress standaard niet over de mogelijkheid beschikt om meerdere talen of meerdere sub-sites toe te laten heb ik er maar wat zelf op moeten verzinnen. Eerst dacht ik eraan om op een subdomein een aparte WordPress installatie te plaatsen, maar dan moest ik twee databases en twee installaties onderhouden. Twee keer upgraden en twee keer plugins installeren. Daar moest dus wat op gevonden worden.

Voorlopig heb ik het zo opgelost: ik heb mijn config.php file zo aangepast dat afhankelijk van het subdomein er een andere tabel prefix genomen wordt. Hierdoor kan ik de installatie files hergebruiken, maar met verschillende tabellen.


$subdomain = substr($_SERVER['HTTP_HOST'], 0, strpos($_SERVER['HTTP_HOST'], '.'));
if ($subdomain == 'en')
{
$table_prefix = 'en_';
}
else
{
$table_prefix = 'wp_';
}

Een plugin moet dan ook maar één keer geüpgraded of geïnstalleerd worden, maar is beschikbaar voor beide blogs. Je moet de plugin wel twee maal activeren (per blog)

Nu rest mij eigenlijk nog maar één probleem: de media library. Ik ben nog op zoek naar een plugin die de content/uploads/ folder scant en alle gevonden bestanden in de media library injecteert. Zo zou ik heel gemakkelijk de afbeeldingen die ik geupload heb in de ene blog kunnen gebruiken in de andere blog, inclusief de ‘galleries’. Dat is nu helaas niet zo simpel.

WordPress subdomeinen laten herkennen en daarop correct inspelen kan niet zo moeilijk zijn. Daarvoor zouden niet zoveel aanpassingen voor nodig zijn. Je zou in de WordPress wp_post tabel een veld kunnen bijmaken waarin je het subdomein bijhoudt waar de post moet verschijnen, en in de WordPress files de queries moeten aanpassen zodat ze alleen die posts ophalen die gelinkt zijn aan het actieve subdomein. Op die manier hoef ik ook maar één database te onderhouden.

Ik zou zoiets nog zelf kunnen maken, maar wat zal er dan gebeuren bij een WordPress upgrade? Dan zal ik waarschijnlijk alles nog eens opnieuw mogen doen.

4 Replies to “Meerdere Subdomeinen Voor Een WordPress Installatie”

 • Zo een beetje hetzelfde als in het Nederlands maar dan voor een breder publiek. De Engelse versie zal ook iets meer technisch gericht zijn en meer gaan over wat ik doe terwijl de Nederlandstalige versie ondertussen meer gaat over wie ik ben.

  Maar ja, met die gedachte ben ik deze blog ook begonnen en eigenlijk is het ook al wat uit de hand gelopen, wie weet heb ik binnen een jaar ‘t zelfde aan de hand met de Engelse versie.

  Voor een Nederlandstalige zal de Engelse versie dus ook niet echt een meerwaarde zijn…

 • Hallo,

  Je bericht getuigt van een grote kennis en gestructureerde aanpak. Dank voor het delen.

  Wat ik zéér dringend zoek is iemand die 2 dingen voor me kan betekenen:
  1. Zorgen dat WordPress werkt op mijn Belgacom-Skynet hosting
  2. Een start \’opleiding\’ om WordPress als website software te gebruiken.

  Ken jij iemand die ik hiervoor zou kunnen aanspreken?

  Dank en groeten,
  Willem

 • Willem,

  Bij mijn weten ondersteunt je Belgacom / Skynet hosting geen PHP, en dat heb je absoluut nodig om WordPress te kunnen draaien.

  Dus zal je eerst op zoek moeten gaan naar een andere host.

  op wordpress.com kan je een gratis blog aanmaken. Daar kan je al eens mee spelen, en zal je snel merken dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.