Afgelopen kerstvakantie heb ik mij enkele middagen en avonden bezig gehouden met het maken van mijn eerste Kuksa. Op zich is het niet zo moeilijk, maar zoals het met de meeste dingen gaat, mag je bij het maken van een kuksa niet overhaast te werk gaan. Hout dat je wegsnijdt kan je niet meer terug plakken.

De buitenkant kan je met een goed mes gemakkelijk vorm geven. Voor het uitsnijden van de kom heb je een speciaal mes nodig. Dat heb ik dan maar meteen via eBay laten overvliegen. Je kan de kom ook uithollen door er een brandend kooltje op te leggen, en het hout beetje bij beetje wegbranden. Dit vraagt wel wat tijd en doe je best niet binnen.

Verder moet je het geheel langzaam laten drogen. Hiervoor hergebruik je de verse houtschilfers en steek ze samen met je kuksa in een plastic zak (die je niet sluit) of in een kartonnen doos. Na een week of twee is je kuksa dan droog en hopelijk zonder barsten.

Mijn eerste kuksa heb ik gemaakt zonder voorbeeld. Gewoon begonnen aan een stuk hout. Dat zie je er aan, ze is niet netjes rond. Mijn tweede kuksa heb ik gemaakt naar de tutorial op Jon’s Bushcraft Site. Jammer genoeg was deze kuksa mislukt omdat er een nerf verkeerd liep en het geheel spontaan barstte.

Kuksa

Nu moet ik de kuksa nog eens gladschuren met heel fijn schuurpapier, en dan insmeren met olie of bijen was.

Wooden spoon

Met de overschot van het kuksa hout heb ik ook nog een lepel gemaakt. Nu nog een bushcraft-soepje maken dat ik ermee kan eten 🙂

2 Replies to “Kuksa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.