Mijn zin naar een winter hike heeft mij aan het knutselen gezet. Ik heb geprobeerd om van een gewoon conservenblik een hout brandertje te maken. Met succes eigenlijk, alleen zijn er verdere aanpassingen nodig om het ding nog wat bruikbaarder te maken.

Veel verschillende modellen van zelfgemaakte hout brandertjes kan je vinden bij Zen Backpacking Stoves. Gaande van zeer simpele to vrij ingenieuze modellen met door batterijen gevoede ventilatoren.

Ik wou vooral een brandertje maken dat simpel was en waar je niet al te veel materiaal voor nodig hebt. Dat gaf het volgende resultaat:

Vanonder heb ik kleine ventilatie gaten gemaakt, en op de bodem van het blik heb ik een roostertje gelegd van kippengaas. Op die manier kan er steeds zuurstof onder het vuur komen, wat nodig is voor een goede verbranding. Vanboven heb ik twee grote rechthoeken uitgesneden. Die zijn nodig om hout te kunnen toevoegen en om het vuur voldoende zuurstof te geven. De pot of beker plaats je rechtstreeks op het blik. Dit gaf echter niet het gewenste resultaat. Het had goed kunnen werken mits alles wat groter was. Doordat je vrij grote openingen moet maken aan de bovenkant, blijft er weinig plaats over om hout te stoken.

Ik denk dat ik dat ga oplossen door ofwel een langer of groter blik te zoeken of door ijzertjes te bevestigen langs het blik. Zo rust de pot niet meer rechtstreeks op het blik rust, maar 4 à 5 cm hoger, op de ijzertjes. Dan heb je meer ruimte om te stoken en komen de vlammen ook niet meer zo fel uit langs de rand van de pot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.