Ik heb mij vorige week een setje Japanse waterstenen aangeschaft. Niet voor in mijn vijver, maar om mijn messen snijgereedschap te slijpen. Tegenwoordig zouden ze je nog vreemd gaan aankijken als je zegt dat je meer dan één mes hebt, niettegenstaande het mes of eender welke primitieve vorm van scherp werktuig ontegensprekelijk heeft bijgedragen tot de evolutie van de mensheid.

Japanse Watersteen

Maar goed, hierboven staat dus een foto van de volledige set: een 800 grit, een 1200 grit, een 6000 grit, een nagura steen en een houder. Hoe je dat kan gebruiken kan je zien in de serie van Ray Mears Bushcraft. Hij is de schuldige die van mij een bureaustoel survivalist heeft gemaakt.

De praktijk is natuurlijk wat anders dan de theorie, en het lukt mij nog niet om elk soort mes vlijmscherp te krijgen, maar met mijn Victorinox Spartan zakmesje kan ik mij ondertussen wel al scheren. Dat komt omdat de snede vrij recht is en de staalsoort niet bijzonder hard. Een ander mes uit mijn bestekbak is wat dikker groter en met een convex geslepen snede en is dus wat minder gemakkelijk om scherp te krijgen. Moeilijk gaat zeggen ze dan. Aan ‘t materiaal zal ‘t niet liggen, ik zal dus nog wat skill’s moeten kweken.

3 Replies to “Japanse Waterstenen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.