Ik heb een naaimachine gekocht. Een Singer 401 G. Noem het gerust de internet vondst van het jaar.

Singer 401 G

Zowel Mrs. Golb als ikzelf vonden dat het tijd geworden was dat we onze eigen elektrische naaimachine kochten. We hebben al een Singer 128K, maar hoewel die nog perfect in orde is en loopt als een zonnetje, heeft deze machine een paar beperkingen. Zo kan je alleen maar een rechte steek maken, en kan je alleen vooruit stikken. Om je naad af te sluiten moet je dus het stof draaien. Niet onoverkomelijk, maar het kan beter.

Ik besloot dus om even wat websites af te schuimen met nieuwe naaimachines. En doordat mijn eisen voor een naaimachine niet min zijn, kwam ik al meteen tot de vaststelling dat mij dit een oor en een arm ging gaan kosten. Het goedkoopste “heavy duty” machine kostte al vlug 300 euro. En met heavy duty bedoelen ze eigenlijk: met deze machine kan je een jeans omboorden. Gezien het feit dat jeansbroeken omboorden waarschijnlijk 80% van het “echte” werk van de machine zal zijn, leek het mij niet verstandig om voor minder te gaan.

Via o.a. een tutorial op EDC Forums (ha ja, want ik ging mijn Skinth Sheath zelf maken hé) kom ik er achter dat oude naaimachines eigenlijk veel beter gemaakt zijn dan de huidige verkochte modellen. Het grote voordeel van de oudere machines is dat ze nog metalen tandwielen hebben, in plaats van plastic tandwielen in de recente (niet industriële, en dus nog betaalbare) modellen. Ik ben dus op 2dehands.be op zoek gegaan naar een oud, tweedehands toestel.

Het aanbod is vrij groot. ‘t Is te zeggen het aanbod van met riem aangedreven Singers en Pfaffs. En tussen die honderden antieke toestellen staat er één Singer 401 Slant-o-Matic. Singer’s eerste automatische naaimachine, aangedreven met tandwielen. De machine wordt verkocht met opbergmeubel, handleiding en alle bijhorende accessoires voor € 50. Er stond wel bij dat de machine wat onderhoud nodig had en niet meer de onderdraad oppikte.

Omdat de 401 ook in Amerika verkocht werd onder het typenummer 401a staat het internet vol van onderhouds- en herstellingstutorials. Ik besloot dus om het er op te wagen.

Nadat de verkoper mij wist te vertellen dat de motor het nog deed, ben ik de machine gaan oppikken. Thuis gekomen ben ik meteen begonnen aan een eerste inspectie. Eerst al het vuil, oude olie en vet verwijderd. Een haardroger is een handig hulpmiddel om aangekoekt vet te verwijderen! Daarna alles terug geolied en de kantwielen ingevet met lagervet. Een korte test bracht inderdaad aan het licht dat de onderdraad niet meer werd opgepikt. De “hook timing” zat redelijk verkeerd.

Tijd dus om de Singer 401 Service Manual te downloaden en aan het onderhoud te beginnen. Ik ben er 5 avonden mee zoet geweest, maar nu loopt de machine weer als een euh, naaimachine. Nu is Mrs. Golb aan de beurt om het kastje van een nieuw laagje verf te voorzien.

Wat ik allemaal gedaan heb:
1) machine gepoetst, geolied en ingevet
2) Hoogte van de drukvoet gecontroleerd (was nog in orde)
3) Timing van de naald gecontroleerd (was nog in orde)
4) de “hook timing” gefixt
5) de speling tussen de bobijn en de bobijn haak gecorrigeerd
5) de draad spanner helemaal gedemonteerd, gekuist en terug gemonteerd
6) de naald positie gecorrigeerd
7) de voet pedaal gefixt (de condensator was stuk)

12 Replies to “Singer 401 G”

 • Ben ook in het bezit van dit model en zou gaarne de leeftijd weten?

 • Johnny, Singer 401 G’s werden gemaakt tussen 1960 en 1964. Ik heb geen database gevonden, zoals bij de 128 K die de precieze datum van productie aangeeft. Je toestel is dus zeker al ouder dan 50 jaar 😉

 • Goedemorgen, ik heb er een staan in de originele kast enig idee wie de waarde in kan schatten? Groetjes Diana

 • In originele staat, met kast en alle originele accessoires, werkend, pas onderhouden en in uitstekende staat worden ze op eBay in Amerika verkocht voor ronde de $ 250.
  Lang stil gestaan met wat werk aan: € 50. Maar het zijn zeker degelijke toestellen. Als je graag naait, dan loont het zeker de moeite om dit toestel te laten onderhouden. Deze singers zijn een pak degelijker dan die wat ze tegenwoordig in de Aldi verkopen.

 • Geachte heer Golb,
  Mijn moeder had een 401G. Na haar dood stond hij bij mij, maar ik gaf hem in 1988 weg aan een verwant die zich met textielkunst bezighield. Toen zij ging lesgeven op een basisschool, ging de machine daarheen en hebben vele schoolklassen geleerd met een machine naaiwerk te doen. Na 28 jaar kwam de machine weer in mijn bezit en hij functioneert nog naar behoren, ondanks de honderden verschillende handjes die ermee hebben gewerkt. Alleen de gebruikshandleiding ontbreekt helaas. Heb u een idee hoe ik dááraan kan komen?
  Hartelijke groet,
  Frans Super
  Zwolle, Nederland

 • Hallo Frans,

  Ik heb hier een origineel exemplaar van een handleiding in het Nederlands.
  Die wil ik niet kwijt maar ik kan hem wel kopieren voor je!
  Overigens staat deze Singer 401 geheel nagekeken te koop.
  Misschien voor de liefhebber? Want wat zijn het geweldige machines he?
  Groet Carla

 • Dag Carla,
  Ik ben in het bezit van een Singer 401 is het mogelijk een kopie van de handleiding me op te sturen?
  Groeten, Nat

 • Hallo,
  Ben opzoek naar een voetpedaal voor de Singer 401. Wie kan mij helpen.
  Alvast bedankt.

 • Mijn volledige Singer 401, met voetpedaal, transformator en hulpstukken is te koop voor 50 euro.
  Verzenden naar Nederland en België kan voor 15 euro. Laat maar weten wanneer er iemand interesse heeft.

 • Goede morgen,

  Ik ben sinds kort in het bezit van zo’n zelfde singer 401g. Hij werkt echt heel erg goed, ben er heel tevreden over. Maar ik ben op zoek naar een boventransport voetje. (die van mijn oude machine, een singer 328k, past niet omdat hij een lage naaldschacht heeft)
  Weet u of er één beschikbaar is, die er op past?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.