Als ik mijn statistieken moet geloven beginnen steeds meer en meer mensen een url in te tikken in een zoekmachine. Dat is goed nieuws voor actieve bloggers die bloggen over een nieuwe site, maar minder goed nieuws voor bedrijven en reclame bureaus die per promotie een nieuwe domeinnaam creëren.

Ook al tonen ze letterlijk de url in de advertentie, de consument heeft precies meer vertrouwen in zijn zoekmachine. Je zou kunnen denken dat dit komt omdat de domeinnaam die ze kiezen somsveeltelang.be is voor het doelpubliek om te onthouden totdat zij aan hun pc zitten. Maar dat lijkt mij niet het geval. De pieken van binnenkomende hits op Golb.be door zulke zoekopdrachten situeren zich heel duidelijk tijdens de reclame breaks, of tijdens de reportages op het nieuws.

Blijkbaar staat er in menig Vlaamse huiskamer een PC, of kijkt heel wat volk TV met de laptop op de schoot. Maar waarom geven ze dan niet rechtstreeks de url in de adresbalk in? Doen ze dat bewust of is het een gewoonte? Staat Google als startpagina ingesteld en gaat hun aandacht bij het openen van een nieuw browser venster onmiddellijk, volautomatisch, naar het zoekwoord invoerveld?

In China zie je al enkele jaren op reclame posters een nagebootst invoerveld van een zoekmachine, met daarin de kernwoorden die je naar de site van de adverteerder brengen. Dat zou hier ook kunnen werken, maar dan moeten de reclame bureaus wel stoppen met het maken van nieuwe domeinen per actie / promotie, want die sites scoren meestal slecht in zoekmachines. Ze zijn niet onmiddellijk geïndexeerd en worden meestal nauwelijks bijgewerkt.

Ikzelf geef meestal de url direct in de adresbalk in. Maar meestal wel zonder www. Soms leidt dat tot frustratie aangezien er nog steeds een niet te onderschatten aantal instellingen niet in staat zijn om ditiseenurl.be door te verwijzen naar www.ditiseenurl.be. Zelfs Golb.be doet dat!

2 Replies to “Hoe Surft U?”

  • Ik typ zelfs de .be en .com er niet meer achter, gewoon in de adresbalk van firefox een kernwoord ingeven en meestal komt hij op de juiste site uit 😉 (dus zoekmachine in de adresbalk :p)

  • Whow Ivan, het kan dus nog erger 🙂 Je beseft toch dat dat een enorm gevaarlijke manier van surfen is. Doe je dat ook om naar de site van je bank, ebay of paypal te gaan? Als dat zo is ben je een wel heel gemakkelijke prooi voor phishers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.