In een overlevingssituatie kook je op een houtvuurtje (als je al vuur kan maken). Tegenwoordig mag je niet zomaar meer overal vuur maken, en al zeker niet voor je plezier. Een mens gaat dan op zoek naar alternatieven. Mijn niet zo efficiënte houtbrander was zo een half alternatief, het alcohol brandertje dat ik gisteren maakte ook.

img_4135

Nog steeds geïnspireerd door ZenStoves.net ben ik aan de slag gegaan met een leeg blikje Golden Power. Eigenlijk was het een vol blikje dat ik eerst heb leeggedronken om het te kunnen gebruiken. Met een overschot aan energie had ik tien minuten later een alcohol brandertje.

img_4138

Het blikje had eigenlijk groter moeten zijn, zoals een Cola blikje, en ik had wat meer aandacht moeten besteden aan het aantal, en de grootte van de “jet-gaten”. Ik zou de twee delen moeten dichtmaken hebben met epoxyhars, maar dat had ik niet in huis. De bovenkant had ook nog geopend mogen worden met een blikopener, maar wat maakte het uit, ik wou vuur zien!

img_4139

Eens buiten, op een veilige afstand van alles wat brandbaar is (op wat gras na) het brandertje volgegoten met brand spiritus, je weet wel, dat blauw spul dat je ook gebruikt in je fondue vuurtje. En vol was het, te vol eigenlijk. Met een speciale kaarsen aansteker, u weet wel zo een lang buigbaar geval, het vuurtje aangestoken. Dat ging eigenlijk niet zo goed. De alcohol moet eerst warm worden en verdampen. Het zijn pas de alcohol dampen die branden. Na een tijdje heb ik een blauw vlammetje in de drink-opening van het blikje. Vijf minuten later is er nog steeds niets veranderd. Het vlammetje is zelfs niet heet. Vreemd.

Omdat ik weet dat de alcohol moet opwarmen hou ik de aansteker tegen de buitenkant van het brandertje. Een tiental seconden later beginnen er vlammetjes te komen uit de opening waar de twee delen van het blikje in elkaar zitten. Wat volgt is een waar inferno, dat zeker een tiental minuten aanhoudt. De jets branden slechts sporadisch…

Ach wat maakt het uit, ik heb mijn portie vuur maar weer gehad en een dezer dagen zal ik wel eens een nieuw en beter brandertje maken.

Wie op trektocht wil gaan en vuur nodig heeft om te koken, kan best een campingaz vuurtje meenemen. Dat is handiger, veiliger, sneller én efficiënter.

2 Replies to “Alcohol Brander”

  • ik heb nog van die legerdingetjes. Een zestal blikjes die je moet opentrekken en dat aansteken en dan konden ze hun eten erop warm maken. Tweedewereldoorlogtoestanden… Nog niet geprobeerd, maar het zou moeten werken…

  • Ik heb deze avond nog vlug vlug een ander modelletje uitgeprobeerd: “a Penny stove”.

    Vrij eenvoudig te maken. Snij twee bodems van een blikje en schuif deze ineen. Prik in de bovenste bodem rond de rand en in het midden gaatjes en je bent klaar. Giet er alcohol in en branden maar.

    MAAR, denk eraan dat alcohol niet goed verdampt bij vriestemperatuur. Een alcohol brandertje aan het branden krijgen bij -1°c is niet gemakkelijk. Een houtvuurtje is in dat geval veel beter gepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.