5.5mm Bullet connector naar Anderson Powerpole verloopstuk maken

T_to_AndersonPowerpole-1

Omdat de Zippy Flightmax 4200mAh accu’s, de radio en de lader verschillende connectoren hebben, is het nodig om voor één standaard connector te kiezen en om alle componenten van diezelfde connector te voorzien. De gekozen gemeenschappelijke connector is de Anderson Powerpole geworden. Deze connector is door de ARRL (American Radio Relay Leage) en B-Ears (Belgian – Emergency Amateur Radio Service) samen met de bananenplug gekozen als standaard connector voor alle toepassingen die 13.8V geven of vragen.

De Anderson Powerpole is uniseks, er is dus geen mannelijke of vrouwelijke variant van de connector. Je kan twee connectoren met elkaar verbinden door een van beide 180° te draaien. Dit zorgt er wel voor dat je moet afspreken, hoe je de Powerpoles naast elkaar vastmaakt, anders kan je fouten maken tegen de polariteit. In het beste geval werkt je apparaat dan niet, in het slechtste geval kost het je enkele duizenden euro’s. Er werk afgesproken, om de rrrrode connector rrrrechts te plaatsen. Rechts van de zwarte als je in de connector kijkt en de tong van de connector naar boven wijst.

De Zippy accu’s zijn uitgerust met 5.5mm Bullet connectoren. Een verloopstuk van 5.5mm Bullet naar Anderson Powerpole bestaat er helaas niet, dus moeten we dat zelf maken. We beginnen met een T-connector naar 5.5mm Bullet connector van HobbyKing.com en verwijderen de krimpkous.

XT_to_AndersonPowerpole-2

Als beide krimpkousjes losgesneden zijn kunnen we beginnen met het desolderen van de draden. De T-connector smijten we in de vuilbak (of in de stock want misschien hebben we dat oooooit nog wel eens nodig).

XT_to_AndersonPowerpole-3

Het resultaat zouden twee lossen draden met 5.5mm bullet connector moeten zijn.

XT_to_AndersonPowerpole-4

Hier heb ik misschien een foto te weinig geplaatst, maar de volgende stap is het krimpen van de Anderson Powerpole connector aan het losse eind van de draad. Het is bij een dikke draad niet nodig om de isolatie van de draad te krimpen. Anders zal de connector te dik worden en niet meer in de “housing” passen. We maken de draad stevig vast aan de connector met een beetje soldeertin.

De lipjes aan de Powerpole connector moet je er wel nog afknippen en bij voorkeur ook nog verder afvijlen. Er is niet veel speling in de “housing” zelf, en wanneer de connector te dik is past hij er gewoon niet in.

XT_to_AndersonPowerpole-5

Dan moet je de draad, met het lipje naar beneden in de achterkant van de “housing” duwen. De “housing” hou je met de tong naar onder. Je moet de connector zo ver doorduwen tot je een duidelijke klik hoort. Hoor je geen klik, dan zit je connector hoogstwaarschijnlijk nog niet helemaal vooraan in de “housing” en zit hij bijgevolg niet voldoende vast. Is je draad te soepel om de connector naar binnen te duwen, dan gebruik een fijne schroevendraaier om zo de connector op zijn plaats te krijgen.

XT_to_AndersonPowerpole-6

Het resultaat is een 5.5mm Bullet naar Anderson Powerpole connector!

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.