S-Video Naar SCART

Als er iets nieuws in huis is, dan moet daar mee geëxperimenteerd worden. Alle opties moeten minstens één keer demonstratief gebruikt worden, om ze daarna te vergeten en nooit meer aan te raken. Mijn nieuwe tv beschikt over de mogelijkheid om hem te gebruiken als pc monitor. Dat is een leuke optie en het resultaat mag er best wezen. Een breedbeeld computerscherm van 81 cm! Dat kan handig zijn om streaming video op de tv af te spelen. Alleen, dan was er het probleem dat er geen audiosignaal was, of toch niet via de tv.

Dan maar optie twee: een s-video kabel en een micro jack die uitmonden in een SCART aansluiting. Zo een kabel had ik ook nog liggen, maar daar kreeg ik de laatste keer alleen maar zwart-wit beeld mee. Uitvoerig visueel onderzoek van de kabel kon mij geen uitsluitsel geven of hij nu stuk was of niet. Zou ik een nieuwe kopen?

Eerst het internet raadplegen! De resultaten van de zoekopdracht “s-video scart zwart wit” gaven mij voldoende moed om nog eens het één en ander te proberen. Het had trouwens perfect gewerkt, alleen de laatste keer niet meer.

De oplossing was eigenlijk vrij simpel: je moet de juiste SCART ingang op je tv gebruiken en de juiste instellingen voor je externe monitor selecteren op je laptop. Als je een tv hebt met verschillende SCART ingangen, en een laptop met 25 verschillende monitor opties, dan ben je wel even bezig. Hoeveel geluk moet ik de eerste keer gehad hebben toen alles meteen werkte? Niet zoveel eigenlijk, want de eerste keer had ik geen dvd of decoder, en heb ik logischerwijs mijn kabel in de eerste SCART ingang gestoken. Dat bleek de juiste te zijn.

Om dit lange verhaal dus kort te maken: S-video naar SCART werkt wanneer je de juiste SCART ingang gebruikt. Niet elke SCART ingang gebruikt dezelfde signaal standaard. Nu nog een manier vinden om de beeldkwaliteit zo goed mogelijk te krijgen, want dat kan ook nog heel wat beter.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.