Deze zondag namiddag was het mooi weer en CQ WW Contest. Ideaal dus om eens met mijn radio uit mijne shack te komen om mijn portable kit te testen.

Vlak na het middag eten ben ik bepakt en gezakt aan mijn micro avontuur begonnen. Beter klein beginnen vooraleer we een echte SOTA aanvatten. Zo heb ik ook de mogelijkheid om alles eens te testen, en om te zien of ik ook aan alles gedacht heb. En of ik misschien niet aan teveel gedacht heb šŸ˜‰ De rugzak woog iets meer dan 10 kg. Dat zou toch een tikkeltje lichter mogen.

Wat had ik allemaal mee?

  • twee 4200 mAh Zippy Flightmax LiFe batterijen
  • Yaesu FT 857 D
  • High precision watt meter and power analyzer
  • 20m vertical ground plane antenne en een caperlan vishengel
  • kookvuurtje, eten en drinken
  • deken, schuimmatje klein en groot

Na een wandeling van ongeveer 3 km had ik een mooi plekje gevonden, en kon ik beginnen met het opstellen van mijn portabel station.

Ham radio, portable operation during CQ WW contest weekend.

En of het mooi weer was! Ik heb de hele namiddag in mijn t-shirt in de zon gezeten.

Ham radio, portable operation during CQ WW contest weekend.

Alles is in gereedheid gebracht, tijd om het ON3 segment van de 20m band af te draaien (14.250 MHz tot 14.350 MHz).

Ham radio, portable operation during CQ WW contest weekend.

Doordat er dit weekend een contest bezig was, kon je constant stations horen roepen, maar veel meer dan je roepnaam, je rapport en je CQ code uitwisselen was er helaas niet bij. Contesters zijn geen babbelaars šŸ˜‰ TsjechiĆ«, SloveniĆ«, Rusland, Cyprus, MacedoniĆ«, RoemeniĆ« en TunesiĆ« zijn enkele van de landen die ik “gewerkt” heb. Het afstands-record van de dag gaat naar een contest station uit Qatar, ongeveer 4700 km ver.

Jammer genoeg ook veel stations met een grote bek en kleine oren. Stations die bij mij 59 binnen komen, maar die mij niet kunnen verstaan.

Een korte impressie van wat er te horen was:

Na een uur en twintig minuten heb ik het voor bekeken gehouden. De batterij was nog lang niet leeg. De watt meter gaf aan dat er 1,311 Ah verbruikt was. Ik kon dus nog bijna drie keer zo lang QRV blijven. Niet slecht voor een batterij die maar 500 gr weegt. Nu weet ik ook dat ik de tweede batterij thuis kan laten. Samen met het deken en m’n campingvuurtje.

Ham radio, portable operation during CQ WW contest weekend.

‘t Was een fijne namiddag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.