De FireSteel is mijn nieuwste aanwinst vuurstarters, en daarom open ik hiermee deze nieuwe rubriek op vrijdag.

Een FireSteel is combinatie van een vuursteen en een magnesiumblok. Geen twee aparte delen, maar samengesmolten in een rond staafje. Aan het houwtouw (lanyard) dat door het handvat gaat zit een metalen plaatje, de striker genaamd. Met die striker, of met een ander metalen voorwerp, zoals een mes, schraap je over de FireSteel en zo produceer je een regen aan vonken.

Die vonken hebben een hitte van 3000 °C, meer dan voldoende om droog tondel zoals gras, papier of watten aan het branden te krijgen.

Stap 1: verzamel tondel en leg het op een hoopje. In dit voorbeeld gebruik ik watten.
Stap 2: Zet je FireSteel dicht bij het tondel.
Stap 3: Schraap over je FireSteel.
Stap 4: Vuur!

Wanneer de FireSteel pas uit de verpakking komt heeft hij een zwarte kleur. Dat is een laagje verf die je er volgens de handleiding eerst moet afhalen, alvorens je hem kan gebruiken. In de praktijk moet je je eigenlijk niet de moeite doen om alles er eerst af te schrapen. Zet je striker er gewoon tegen en probeer je vuur aan te maken. Dat zal door de verflaag wel een aantal halen meer zijn, maar als je twee keer op dezelfde plaats je striker hebt geschraapt, is de verflaag vanzelf weg. De rest van de verf kan je dan gewoon laten zitten ter bescherming (als dat al nodig zou zijn).

De FireSteel is vooral waardevol omdat hij kan gebruikt worden zelfs wanneer hij nat is. Een bijkomend voordeel is dat de FireSteel in solide vorm compleet ongevaarlijk is. Dat in tegenstelling tot een aansteker die door hitte zou kunnen ontploffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.