Zelf aanmaakblokjes maken is vrij gemakkelijk, en hoeft ook helemaal niet duur te zijn. De paraffine die je hier voor nodig hebt, kan je recupereren van opgebrande theelichtjes en het kokertje waar we alles in gieten is gewoon een wc rolletje. Is jou vrouw niet zo een kaarsenbrandertje als de mijne, dan kan je ook gewoon hele theelichtjes smelten. Anders kost het je heel veel tijd om restjes paraffine te verzamelen.

Zo gaan we te werk: we sluiten de onderkant van het wc rolletje af met zilverpapier. Later bedacht ik dat een onderzettertje misschien beter was geweest. We vullen het rolletje met watten en gooien alle paraffine schilfers in de pan. We smelten de schilfertjes tot een vloeibare massa op een klein vuurtje. Geen groot vuur, want bij een te hoge temperatuur zou het geheel wel eens spontaan kunnen ontbranden en dat willen we zeker niet.

Als alles gesmolten is, overgieten we de watten in het wc rolletje met de paraffine. Het kan een tijdje duren vooraleer alles afgekoeld is: geduld is een schone deugd.

De gemorste resten gooien we terug in het verzamelpotje, die kunnen dienen voor de volgende keer.

Eens alles afgekoeld is, kan je een stuk van je paraffine-en-watten-rol afsnijden en gebruiken als aanmaakblokje voor je vuur of barbecue. Het fijne van de zaak is, dat dit aanmaakblokje waterbestendig is. Binnenin zitten altijd droge wattenvezels. Wanneer je die bovenhaalt, heb je opnieuw gemakkelijk brandbaar materiaal, wat je kan aansteken met een firesteel.

Vuur Op Vrijdag – Aanmaakblokje from Golb on Vimeo.

Het blokje dat je in bovenstaand filmpje zag, brandde 8 minuten. Daarmee krijg je zelfs nat hout mee in de fik.

2 Replies to “Vuur Op Vrijdag – Maak Zelf Je Aanmaakblokjes”

  • Ik heb dit geprobeerd maar het lukt niet , het gesmolten kaarsvet loop altijd weg , zelfs al doe je 3 lagen zilverpapier rond je wc rolletje

  • Het help om veel watten in het wc rolletje te steken en om het kaarsvet terug een beetje te laten afkoelen zodat het een beetje stroperiger wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.