Of de drang om het kopen van outdoor materiaal al als ziekte erkend is weet ik niet, maar ik lijd er wel aan.

Dit keer gaat het over een zakmes met een zaag: de Victorinox Soldier.
Victorinox Soldier

Het mes is vorige week misschien 5 seconden in beeld geweest tijdens een uitzending van Survive That op Discovery Channel, maar voor mij was dat genoeg om het te willen. Dus ging ik op zoek naar de prijs en de eigenschappen van het mes.

Verzendkosten inbegrepen kost het mes op KnivesEnTools.be net geen 40 euro. Dat valt dus nog mee. Maar dan valt het mij op dat er aan dat mes geen tandenstoker en pincet zitten. Een van de meest gebruikte functies (op het mes na) van mijn Victorinox Spartan.

Geen idee waarom Victorinox dit heeft weggelaten bij de Soldier. Misschien omdat het niet bij de specificaties van het leger zat? Feit is dat er wel een Soldier bestaat mét pincet en tandenstoker, maar dat ze het dan een Trailmaster noemen.

Trailmaster

Maar die Trailmaster is dan weer gewoon zwart met een rood logo, zonder de twee componenten plastic schalen die voor extra grip moeten zorgen. Ik zou eigenlijk beide willen hebben. Goede grip, een tandenstoker en een pincet. Ik heb het mes immers niet écht nodig (behalve dan wanneer ik nog eens in een bos loop en tijdens een acute levensreddende actie een boom moet omzagen of zo) dus ik mag best wel wat kritisch zijn wat de eigenschappen betreffen.

Ik begin te twijfelen of de Victorinox Soldier, of de Trailmaster wel het mes is dat ik wil. Ik surf wat verder en kom de Leatherman OHT (One Hand Tool) tegen.

Leatherman OHT

Ook een leuk mes. Met één hand te bedienen, en alle functies zijn vanbuiten af bereikbaar. Je moet de tool dus niet open plooien om bv. het mes te kunnen openen.

Maar ik heb al een Leatherman. Niet dat dat een echt excuus is, want ik heb ook al 3 Victorinox messen.
De prijs valt ook nog redelijk mee, maar is toch weer net te veel om zomaar te kopen. Het is wel een heel volledig mes. Met zaag en een tang (die als pincet kan dienen). Als is het mes, en vooral de zaag wel behoorlijk kleiner dan bij de Victorinox Soldier en ontbreekt de tandenstoker.

Pff… keuzestress. Dan pas ik mij eigen anti-impulsieve-aankoop-regel maar toe: als ik het binnen een maand nog wil: dan koop ik het. Desnoods alle drie.

Om mijn koop honger te stillen heb ik dan maar een zaklamp gekocht op AliExpress.com. Een zaklamp heb je ook nooit teveel. Ik zocht er nog eentje om in mijn EDC kit te steken. Ik ben benieuwd naar de kwaliteit. If you pay peanuts you get monkeys zeggen ze. Wel ik heb 4 euro betaald…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.