Ik heb morse code altijd iets mysterieus gevonden. De eerste keer dat ik morse code hoorde was door een Fisher Price walkie talkie. De zwartie walkie talkies hadden een speciale seinknop en vooraan zat er een grote sticker met het morse alfabet. Veel meer dan de eerste letter van onze naam konden we toen nog niet doorseinen, we maakte enorm veel fouten en we gaven eigenlijk al vrij vlug op. Waarom zo je ook morse code gebruiken als je gewoon in de micro kon roepen?

Morse code is mij altijd wel blijven fascineren, en ik heb zelfs ooit het alfabet uit het hoofd gekend. Enkel de meest eenvoudige of belangrijke letters zijn blijven hangen. Maar daar kan je nog geen bericht mee verzenden of ontvangen. Om berichten te kunnen ‘nemen’ moet je de di’s en da’s niet omzetten in puntjes en streepjes, maar de hele letter herkennen aan haar geluid. Liefst nog aan een snelheid van 20 woorden per minuut.

Het filmpje hieronder (uit de hele oude doos) vertelt het verhaal van di’s en da’s en het belang van het juiste ritme. Naast puntjes en streepjes zijn de pauzes ertussen zeker zo belangrijk.

Maar hoe moet je nu morse code leren? De tabel visueel letter per letter vanbuiten leren zoals ik het vroeger al eens probeerde is niet de juiste manier. Je gaat dan steeds in je denkbeeldige tabel willen opzoeken wat je juist gehoord hebt. Het moet eigenlijk een automatisme worden, geen vertaalslag. De methode van Koch zou de beste zijn, en laat je beginnen met slechts 2 letters die je moet kunnen herkennen. Dat doe je 5 minuten lang. Daarna controleer je hoeveel je ervan juist hebt. Heb je meer dan 90% juist, dan mag je een letter toevoegen. Het voordeel van deze methode is dat je snel vooruitgang kan zien en dat je dus gemotiveerd blijft. Bijkomend voordeel is dat je meteen aan hoge snelheid deze letters kan ‘nemen’.

Op Google Play kan je een programma vinden van IZ2UUF waarmee je volgens de Koch methode morse kan leren. Het blijft een uitdaging, en ik zit ook nog maar aan de eerste twee letters. Iets boven de 65% juist. Mijn grootste probleem is niet zozeer de letter herkennen, maar ze ook snel en simultaan opschrijven. Ik kan met andere woorden niet schrijven aan 20 woorden per minuut. Ofwel moet ik dus sneller leren schrijven, ofwel moet ik toch maar de snelheid een beetje laten zakken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.