Sommigen zullen zeggen dat de longboarding hype al lang achter de rug is, maar voor mij begint het avontuur nu pas.

Als kind en als tiener speelde ik thuis vaak met mijn skateboard op de oprit. Het hoogtepunt moet ergens in de eerste helft van de jaren negentig geweest zijn. Toen reclamepanelen nog niet van die aluminium ondingen waren, maar vezelplaten bevestigd aan stevige houten kepers. Samen met mijn neef ging ik dan de borden “opruimen” van evenementen die al lang afgelopen waren. Met de gerecupereerde materialen bouwde we een echte skate bank. Duizenden keren ben ik over Yves Deruyter gereden die toen één van de hoofdacts was van EuroBeats.

Een skatepark was er nog niet in onze gemeente, en op straat skaten was zelfs nog verboden. Ik ben gestopt met skaten toen Yves over zijn hoogtepunt was en ik hem heb moeten afbreken wegens plaatsgebrek. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo komt het dat ik meer dan 20 jaar later terug op een plank sta. Een iets grotere plank weliswaar, want het is een longboard geworden.

Tijden veranderen, tegenwoordig mag je wel met een “voortbewegingstoestel” op de openbare weg rijden. Rondritjes maken behoort ineens tot de mogelijkheden. Ideaal om de conditie op pijl te houden. Minder belastend dan joggen en bijna zo snel als fietsen. Het leek mij een ideale hobby.

Na twee jaar (ja ik neem mijn tijd) rond te surfen op het net, waarbij ik duizenden pagina’s en uren Youtube videos bekeken heb kwam ik tot de conclusie dat wat ik met een longboard wou doen niet kan met één en hetzelfde longboard. Ik zou keuzes moeten maken, want een longboard kan niet én goed zijn om te cruisen, te downhillen en te LDP’en. Het zijn 3 totaal verschillende disciplines, die elk hun eigen longboard setup vereisen.

Ik heb vele berichten gelezen over een skateshop in Genk. Gespecialiseerd in snow- en skateboards, die ook longboards verkoopt. Vooral het dikwijls terugkerende commentaar “bedankt voor het deskundig advies” heeft mij overhaalt om eens naar Yetiboards af te zakken. Mijn vraag naar een longboard om lange afstanden mee af te leggen, eventueel al LDP’end en als het kan af en toe een bergje meepikken werd vlug gecounterd. Jij vraagt een F1 bolide om door de modder te rijden was het antwoord. Ik kon er wel mee lachen, want dat was net het antwoord dat ik verwachtte.

Er werden mij wat boards getoond die in aanmerking kwamen voor datgene wat ik er het meeste mee wou doen: afstanden afleggen en snelheid maken. Rekening houdend met mijn persoonlijke voorkeur (ik zie nu eenmaal niet graag pintails) en wat andere kleine details kwamen we uit op een Arbor Vugehausen. Als ik wat meer ervaring heb kan ik nog altijd kiezen voor andere wielen, lagers, bushings etc… Maar dat zijn dingen waar ik nu toch niet over kan beslissen, omdat ik er niets van ken. Er over lezen is een zaak, het zelf aanvoelen een andere.

In één weg ook een helm en kniebescherming gekocht. Handschoenen heb ik al. Want één ding is zeker: je gaat tegen de grond.
Morgen met Golb Jr. een rondje van 10 km langs het kanaal maken. Van brug tot brug. Ik ben benieuwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.