Mijn houtbrandertje brandde niet zo goed, en mits een kleine aanpassing met kippengaas zou dat theoretisch gezien opgelost moeten zijn.

Hier ziet u het houtbrandertje, klaargezet op een solide ondergrond, en al voorzien van aanmaaktondel.
img_4163

Volgepropt met hout, klaar om aan te steken.
img_4167

Het doel van de avond was om een litertje water te koken in mijn gamel, en om daar dan lekkere thee van te maken. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat heb ik de kleine gamel gevuld met water en de grote er als deksel opgezet. Laat het hout nu maar branden. Omdat het vrij koud was en omdat ik geen windscherm gebruikte moest ik vrij veel hout bijvullen.
img_4170

Pas na dik 40 (veertig!) minuten had ik water dat een temperatuur had die kort grensde bij het kookpunt. img_4178

De thee die ik ervan gemaakt heb smaakte vrij sterk naar gamel, een beetje naar thermos en had een eik smaak waar menig wijntje jaloers op zou zijn geweest. Met andere woorden: zo goed als niet te drinken… Om dit lekker te vinden, moet je echt eerst afzien. 40 minuten op uw hurken in de kou zitten was niet genoeg om dit warme drankje echt te kunnen appreciëren.

Wat ging er nu eigenlijk mis? Er ging veel warmte verloren doordat de gamel te hoog boven het vuur stond. De vulopening was niet groot genoeg, en het kippengaas versperde daar ook nog eens de helft van. Ik had een windscherm moeten gebruiken, en waarschijnlijk minder water. Dit brandertje ligt ondertussen bij het oud ijzer, maar ik ben wel van plan om een groter exemplaar te maken. Maar daarvoor moet ik eerst een groter blik vinden. Een verfblik komt niet in aanmerking vanwege de vele schadelijke stoffen die daar inzitten en een echt maïs eter ben ik niet. Ik zal eens bij de Scouts moeten binnenspringen als ze nog eens bouletten met krieken serveren aan hun hongerige vakantiegangertjes.

2 Replies to “Vuur Op Vrijdag – Draagbaar Hout Brandertje Deel 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.