Het is 2009, en pas nu is er een openbare spiegelafstelplaats voor vrachtwagens. De eerste ligt bij transportbedrijf Essers in Wilrijk en er zullen nog 2 (twee?) andere volgen volgens het journaal op één.

Een spiegelafstelplaats, dat we daar nog niet eerder op gekomen zijn. Volgens de berichtgevingen zou de inrichting ervan 5000 euro kosten. 5000 euro voor wat? Een pot verf kost hooguit 100 euro. En het feit dat er nood is aan een openbare spiegelafstelplaats is eigenlijk wel om te janken. De levens die gered kunnen worden doordat er minder dodehoekongevallen plaatsvinden zijn onbetaalbaar.

Ik moet hier wel bij vertellen dat niet alle dodehoekongevallen voorkomen kunnen worden door het correct afstellen van de spiegels, maar wie zijn spiegels niet juist heeft afgesteld, die rijdt met een veel grotere dode hoek, en dus ook met een groter risico op een dodehoekongeval.

Om zelf zo een spiegelafstelplaats te maken heb je een oppervlakte nodig van 25 meter bij 17 meter. Ik kan mij moeilijk inbeelden dat er in België een transporteur zou zijn die niet over die ruimte beschikt.

In Nederland zijn ze met deze zaken natuurlijk weer veel verder dan in ons apenland. Daar weten ze al meer dan twee jaar eerder dan ons hoe ze zo en spiegelafstelplaats moeten inrichten. Op de site van Verkeer en Waterstaat kan je de uitgebreide instructies hiervoor vinden.

Je bent als chauffeur (ook in de auto) steeds verplicht met correct afgestelde spiegels te rijden, maar hoe kan je daar nu zeker van zijn als je geen gebruik hebt gemaakt van een spiegelafstelplaats? Moest ik een transportbedrijf hebben, ik zou zo een spiegelafstelplaats al lang op mijn parkeerterrein geschilderd hebben.

Ik geef een eervolle vermelding op deze blog aan het eerste Limburgse (transport)bedrijf dat mij hun private spiegelafstelplaats laat zien, of dat mij uitnodigt om het maken ervan vast te leggen op de gevoelige sensor!

De groep Essers mag wel niet meer meespelen, want die hebben er al één.

2 Replies to “Spiegelafstelplaats Voor Vrachtwagens”

  • ik had er nog nooit van gehoord, zo’n spiegelafstelplaats, maar het is wel slim… Je gaat er immers al snel van uit dat die spiegels zo ideaal mogelijk opgesteld staan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.