Het aantal betalingen met Proton is voor het zevende jaar op rij gedaald. Vorig jaar werden er voor 70 miljoen euro betalingen gedaan met Proton. Dat is slechts een derde van de 210 miljoen euro die in piekjaar 2002 – het introductiejaar van de euro – opgetekend werden. Op termijn zal Proton dus verdwijnen.

Zelf heb ik Proton slechts twee maal gebruikt. Eén keer opgeladen met (toen nog) 5000 BEF, één keer een betaling gedaan om cursus materiaal te kopen (in 1998) en een tweede keer in een schoenwinkel om de rest van het geld terug van de Protonkaart te halen. Ik heb Proton altijd nutteloos gevonden. Ofwel betaal ik met een bank- of creditkaart, ofwel met cash geld.

Het idee van Proton was niet goed genoeg vond ik. Je moest steeds naar een terminal moet gaan om de kaart opnieuw op te laden. Waarom zou ik met mijn bankkaart geld zetten op het chipje van diezelfde bankkaart, en niet gewoon geld afhalen? Met geld dat ik afhaalde kon ik wel overal betalen en met Proton niet. Veel kleingeld in je zak? Dan doe je je microbetalingen toch gewoon met dat kleingeld, probleem opgelost.

Een systeem als PingPing is volgens mij veel beter. Je koppelt een NFC (Near field communication) tag aan je gsm rekening en wuift je betaling weg. Heb je een gsm abonnement, dan krijg je achteraf de factuur (zoals bij een kredietkaart) en heb je een prepaid kaart, dan gaat het bedrag van je beltegoed af. Het grote voordeel van PingPing ten opzichte van Proton is, is dat je door je beltegoed te herladen, weer over vers geld beschikt. Tegenwoordig kan je via verschillende manieren herladen, zoals per sms, of ussd code. Sta je aan de kassa en is je PingPing tegoed op, dan herlaad je even je kaart en twee seconden later kan je terug betalen.

Met een Proton kaart zou je je aankopen aan de kant moeten leggen en een geldautomaat gaan zoeken. Als je dat twee keer meemaakt, dan gebruik je Proton niet meer.

Of PingPing zal slagen, hangt nu enkel en alleen nog af van de verspreiding van de PingPing terminals. Als ik nu overal in het dorp al zou kunnen betalen met PingPing, dan zou ik het meteen doen!

One Reply to “Proton Ten Dode Opgeschreven”

  • Bij dexia had je zo’n 10 jaar geleden een kaartlezer waarmee je thuis via internet je proton kon opladen. Zeer handig en vlot, zelfs met inbelmodem. Ik gebruikte het toen heel veel omdat ik het ten alle tijde zelf kon opladen. Ik ging zowat nooit meer naar een cashautomaat (nu ook niet trouwens: cash vraag ik altijd extra bij m’n aankopen in de supermarkt. Bij de lokale bakker werkte ik met ofwel die weinige cash maar meestal met proton). Toen ze de mogelijkheid om thuis op te laden ergens in 2004 afschaften (ik weet ook niet waarom) heb ik het nooit meer gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.