Mezelf rond de oren kletsend dat ik niet de moeite heb gedaan om Netlash mijn trend rapport voor 2010 te sturen, schrijf ik hier dan maar mijn voorspellingen.

Mobiele Data mag dan wel hot zijn, voor de meeste mensen is de gepeperde factuur die hieraan verbonden is ook nog steeds te heet. Ook al zijn de Mobile Vikings een heel goed alternatief voor de 3 grote operatoren, vrijwel niemand in mijn kennisenkring heeft er ooit van gehoord. Het overgrote merendeel deelt berichten met zijn medemensen nog steeds via SMS. Of die bewering nog correct is zullen we deze avond al meteen zien. Breken we opnieuw een SMS record met oud op nieuw, dan zal mobiele data ook in 2010 niet mainstream worden.

Sociale Netwerken zullen niet meer zo sterk groeien als voorheen, maar vooral de leeftijd van de gemiddelde gebruiker zal omhoog gaan. Ontvrienden mag dan wel het woord van 2009 geweest zijn, online-associaal zal mijn woord voor 2010 worden. Ik sluit mijn facebook account in 2010. Het hoe en waarom zal je hier nog wel lezen.

Android toestellen zullen in aantal de iPhone inhalen. Alleen zouden de mobiele operatoren en gsm fabrikanten aller landen moeten stoppen met het maken van eigen ROM’s zodat er één standaard bestaat die door iedereen te gebruiken is. Customisaties moeten gebeuren onder de vorm van applicaties die de native eigenschappen van het Android besturingssysteem overnemen, enkel en alleen als de gebruiker dit wenst. Zoals met alle electronische toestellen zal de prijs van de instapmodellen sterk dalen wat voor een lager instapdrempel zorgt.

Email blijft online de belangrijkste communicatie vorm. De basis van de geschreven communicatie is al enkele duizende jaren hetzelfde alleen de drager veranderde. Een email lijkt nog altijd heel sterk op een brief. Er zijn er zelfs die plaats en datum in een mail durven schrijven.

Google Wave zal geen grote vooruitgang boeken in 2010. Ik kan niet meteen iets verzinnen waarvoor ik mijn google wave zou gaan gebruiken, dan voor het bijhouden van mijn treinvertragingen. Als je alles laat samenkomen op dezelfde plaats, dan ligt het toch ook maar op een hoopje. Daarom wil ik nog steeds een bakje voor email, een bakje voor twitter, een bakje voor sms en een fysiek bakje voor post.

Mobiele Telefoons zullen nog groter worden, met een betere user interface. Gsm’s met een groter scherm zullen volgens mij succesvoller zijn dan een netbook. Een netbook is volgens mij ook te klein om echt op te werken en te groot om altijd bij je te hebben. Een iets grotere gsm vervangt dan wel geen laptop, maar is nog altijd gemakkelijker te dragen dan een netbook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.