Ik heb deze maand mijn HAREC getuigschrift behaald. HAREC staat voor Harmonized Amateur Radio Examination Certificate en laat mij toe een vergunning van de A sectie aan te vragen. Het verschil met mijn huidige vergunning van de sectie C (ON3) is dat ik nu ook in het buitenland mag zenden (in alle landen die aangesloten zijn bij het CEPT), meer vermogen mag gebruiken, aan zelfbouw mag doen en op meer frequenties en frequentiebanden mag uitkomen. Ik mag nu zelfs amateur televisie uitzendingen doen.

Het spreekt voor zich dat je voor een HAREC (B examen) heel wat meer moet kennen dan voor een basisvergunning (C examen). Gelukkig zijn er de handboeken van Tony ON6TM waar ik eerder al mijn basiscursus volgde. Begin oktober 2016 ben ik in zelfstudie aan de cursus begonnen, zonder voorkennis van elektriciteit of elektronica.

Het eerste stuk, gelijkstroom ging vrij goed. Ik leerde, zonder deadline en wanneer ik er zin in had. Het was pas toen ik het hoofdstuk gelijkstroom onder de knie had eind december, dat ik meer systematisch ben beginnen leren. En om mijzelf nog een beetje extra te motiveren heb ik mij toen ook ingeschreven voor het examen van februari.

Mrs. Golb had ondertussen ook examen, en zo zaten we geregeld na het avondeten samen aan de keukentafel te studeren. Studeer discipline was nu ook wel nodig. De deadline stond vast en de leerstof was nog niet gekend. Elke weekdag na het avondeten heb ik twee a drie uur achter de boeken gezeten, in het weekend vaak zes uur of meer per dag. Wat heb ik mijzelf aangedaan is mij meerdere keren te binnen geschoten, maar het onderwerp interesseerde mij mateloos en dus deed ik gestaag verder.

Elke morgen, middag en avond toetste ik de geleerde kennis met een proefexamen op harec.be of met de HAREC-trainer van Hans. Die “dedication” (uit te spreken op zijn Smos’) heeft ervoor gezorgd dat het examen zelf ook een eitje was en ik beloond werd met een HAREC getuigschrift.

Ondertussen zijn we in afwachting van een nieuwe vergunning. Ik kijk er naar uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.