Stel: ge zit op café en ge weet niet meer welke flauwe zever ge nog allemaal moet vertellen. Dus zegt ge tegen uw kameraden: zeg mij de eerste 14 cijfers van uw imei nummer en ik zeg u het 15de. Ze zullen u waarschijnlijk uitlachen, want wie houd zich nu met van die dingen bezig? Het zou ook kunnen dat ze zeggen dat ge 1 kans op 10 hebt om het juist te hebben, maar gij weet wel beter.

Want gij hebt ooit op Golb.be gelezen over het CD (Check Digit) Algoritme, een variant op het Luhn Algoritme. Dat algoritme is poepsimpel. Beginnend van rechts vermenigvuldig je alle oneven cijfers met 2, de even cijfers schrijf je over. Daarna tel je alle digits met elkaar op. Het getal dat je nodig hebt om, met de verkregen som, het eerstkomend hoger gelegen tiental te bekomen is je CD.

Enkele voorbeeldjes

  • 1235x = 14310. De som hiervan is 9, het CD is dus 1.
  • 569887x = 512916814. De som hiervan is 37, het CD is dus 3.

Nu al uw drinkebroers versteld staan van uw rekenkundige kwaliteiten kan je ze ook vertellen dat hetzelfde algoritme gebruikt wordt om het laatste cijfer van hun creditkaart te berekenen. Ze zullen dat niet geloven en het allemaal zelf op een bierviltje proberen uit te tellen. Na wat verder te pintelieren, neem je die bierviltjes voorzichtig mee, en laat ge u maar eens goed gaan bij het webshoppen.

Dat laatste zou natuurlijk gemeen zijn, want het gaat over uw vrienden. Maar het idee dat het zou kunnen… Neen! Het bijft gemeen 🙂

P.s. Moest ge twijfelen over de correctheid van uw credit kaartnummer, ik kan u dat altijd natellen hé.
Nota aan mezelf: uw eigen blog bezoekers te grazen nemen is ook gemeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.