Oh, kijk! Een dood vogeltje!

Deze sukkelaar zag ik deze morgen dood liggen in de fietsenstalling aan het station. Dat is zeker een bonte specht dacht ik. Dat moet ik even opzoeken.

Net wanneer ik denk dat dit een koud kunstje gaat worden, kom ik op de Nederlandse Soortenbank uit. Al vlug wordt duidelijk dat het geen Grote Bonte Specht is, want die heeft niet zo een grote rode kopkap. De Syrische Bonte Specht kunnen we om dezelfde reden determineren.

Een Kleine Bonte Specht is het ook niet, want die heeft nooit een rode onderstaart. Dit dode exemplaar heeft dat wel.

Dan blijven er nog twee mogelijkheden over: de Middelste Bonte Specht en de Witrugspecht. Ik zou durven zeggen dat het een Witrugspecht is, omdat hij nog redelijk wat zwart boven zijn ogen heeft, maar ik zal het maar houden op de Middelste Bonte Specht, afgaande op zijn grootte. De Witrugspecht is immers groter én zeldzamer en leeft voornamelijk in bossen.

Hoe die dode Woody Woodpecker nu in die fietsenstalling terecht kwam blijft helaas onduidelijk.

UPDATE: Ok, ik was dus volledig mis. Via een mailtje naar Natuurpunt Zuid-Oost Limburg kreeg ik van Jan Gabriels volgende uitleg:

Dit is een Grote Bonte Specht, een juveniel manneke. Deze hebben een geheel rode kruin met zwarte rand. De zwarte snorstreep reikt tot aan de snavel en de witte onderzijde is niet gestreept. Bij de Middelste Bonte heeft de rode kruin geen zwarte rand en de zwarte snorstreep reikt niet tot aan de snavel. De geelwitte onderzijde is overlangs zwart gestreept bij de Middelste Bonte. Deze laatste is ook kleiner en meer gedrongen dan de Grote Bonte.

Bij de uitleg op Soortenbank.nl over de Grote Bonte Specht stond het er nogthans duidelijk bijgeschreven:

Juveniel heeft rode in plaats van zwarte kopkap (beide sexen).

Daar heb ik dus los overheen gelezen, en mij laten leiden door de afbeelding.

One Reply to “Bonte Specht”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.