Ik heb deze week weer eens iets kunnen bijleren, iets wat ik al een tijdje wilde weten. Op de wc van ‘t werk zitten altijd van die kleine zwarte vliegjes. Ze zijn niet echt actief en bewegen pas als je heel kort bij hen komt, of als je op ze blaast. Soms kan een vliegje wel dagen op dezelfde plaats blijven zitten. Ze zijn haast deel van het sanitair. En omdat ik ze alleen maar bij mij op ‘t werk op de wc tegenkwam had ik ze maar de “wc vlieg” gedoopt.

Het wordt pas echt lachen als je iemand verteld over die wc vlieg, en die dan antwoord dat er bij hem op het werk ook van die vliegen zitten…

Er was blijkbaar niets anders interressant om over te praten, want na een tijdje begonnen we toch wat gelijkenissen te zien tussen twee bedrijfs wc’s die meer dan 100 km van elkaar liggen. Ze hadden beide problemen met verstoppingen.

Daar moest dus maar eens op gegoogled woorden. En een half uurtje later vonden we het antwoord:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Motmug

De motmug komt voor in traag stromend water en voedt zich met rottend organisch afval. Een verstopte syfon is dus de ideale voedingsbodem voor deze kleine motmugjes. Er zijn niet echt nadelen aan deze beesten verbonden, zij het niet hun aanwezigheid in al dan niet grote getalen. Ze jagen zelfs de steekmuggen weg (ik kan mij ook niet herinneren dat ik ooit op de wc ben gestoken door een mug, maar soit). Voor de rest maken ze zich nuttig me het bestrijden van de stank en met het vrijmaken van de afvoer. Je zou ze nog speciaal hiervoor gaan kopen…

Om ze weg te krijgen moet je dus de oorzaak aanpakken en je afvoer ontstoppen en reinigen.

2 Replies to “Motmug of Latrinevlieg”

  • Ook wij hebben deze mugjes (ik dacht ook vliegjes) al lang op de wc op de zaak. vandaag ook een paar thuis in de keuken (huiver, huiver) dank zij dit artikel ben ik ook wat wijzer geworden. Bedankt daarvoor.

    greetz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.