Een tijdje terug heb ik een conferentie bijgewoond van Action Innocence. Action Innocence is een NGO die ouders en kinderen wil bewustmaken van de gevaren en ongemakken van het internet.

Internet is goed, nuttig, leerrijk en noem maar op, maar alvorens we onze kinderen op het net laten surfen moeten we ze toch wel enkele dingen bijbrengen. Golb jr. mag dan wel nog veel te jong zijn om te snappen wat het internet is, maar als webmaster van een jeugdvereniging leek het mij ook interessant om de conferentie bij te wonen. Voordat ik de presentatie van Action Innocence gezien had dacht ik eigenlijk eerder aan de gevaren van het chatten met vreemde mensen. Maar er is eigenlijk heel wat meer wat choquerend kan zijn voor een kind.

Aan onze kinderen uitleggen dat ze niet met vreemde mensen mogen chatten is eigenlijk nog het simpelste van de dingen die je kan doen. Verder moeten we ze ook bewust maken dat iets dat op het internet verschijnt, dat dat overal beschikbaar is. Dat je ook niet zomaar iets kan verwijderen van het internet. Foto’s en berichten kunnen jaren blijven zitten in de caches van honderden servers en kunnen zo jaren beschikbaar blijven. Veel dingen die je op het internet vindt moet je met een korrel zout nemen.

We moeten ze vooral leren werken met een zoekrobot. Google bijvoorbeeld is niet gemaakt voor kinderen. Als je daar de woorden poesje of paardje ingeeft, krijg je als eerste resultaten sites waar de gemiddelde gezonde volwassen mens misselijk van wordt. Je moet je kind dus aanleren om minstens 3 zoekwoorden te gebruiken. Klein paardje pony bijvoorbeeld geeft al een heel ander resultaat. Niet dat je kind hier nu veel info uit kan halen, maar het komt toch al niet in aanraking met porno. Om goed te kunnen zoeken heb je dus ook goede zoekwoorden nodig. Alleen al het nadenken over die goede zoekwoorden is een goede les voor de ontwikkeling van het kind.

En dan waarschijnlijk het belangrijkste: toon interesse in wat uw kind doet op het net. Praat erover. Zorg dat je kind naar je toe durft komen om te vertellen dat het scherm vol staat met pop-ups van pin-ups. Of dat ze durven zeggen dat ze naar Rotten.com gekeken hebben op aanraden van hun school kameraadje, en dat ze nu toch wel bang hebben in het donker… Laat ze die choquerende dingen niet alleen verwerken.

En dan hadden ze het ook over iets waar ik niet echt voor te vinden ben: filters. Dat werkt toch niet en zou ook wel eens een verkeerd gevoel van veiligheid kunnen geven. Wat ik ook vreemd vond was dat ze op hun eigen Kid City site vertellen dat ze personen zijn die te vertrouwen zijn. Zou dat niet het eerste zijn wat iemand met slechte bedoelingen ook zegt?

Gelukkig heb ik nog een paar jaar de tijd om na te denken hoe ik mijne kleine ga begeleiden op het internet.

One Reply to “Action Innocence”

  • Ik zou hier ook nog aan willen toevoegen dat net de grote beschikbaarheid van de hoeveelheid data een gevaar kan zijn voor je kind. Er zijn sites die stap voor stap omschrijven hoe je met doodgewone huis- tuin- en keukenproducten een (rook)bom kan maken. Verkeerde verhoudingen of een vokje op de verkeerde plaats kunnen leiden tot een explosie op een moment dat ze dat niet verwachten.

    Ook zijn er sites die anorexia promoten en omschrijven hoe je juist aan zelfverminking kunt doen, noem maar op. Ook dat zijn dingen waarvan je misschien liever niet wilt dat je kind het leest.

    Maar ook hier is het internet eigenlijk niet echt de boosdoener. Als je kind interesse heeft in anorexia of zelfverminking, dan scheelt er nog wel wat anders.

    Dat maken van bommen aan de andere kant: moest ik internet tot mijn beschikking gehad hebben twintig jaar geleden… Het zou nogal geknald hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.