Roken is slecht voor de volksgezondheid, dat weet iedereen. De staat heeft er tot nu toe al van alles aan gedaan om het roken zo onaangenaam mogelijk te maken, in de hoop dat de rokers het opgeven en stoppen.

Eerst enkele verhogingen van de tabaksprijs, confronterende tekst en afbeeldingen op de pakjes rookwaren, een rookverbod op openbare- en werkplaatsen en tot slot een (gedeeltelijk) rookverbod in de horeca. En wat blijkt? Er roken dit jaar weer meer mensen dan het jaar voordien. En dan zijn het niet de tieners die weer meer aan het experimenteren slaan, maar prille dertigers die (her)beginnen. Mensen met doorgaans genoeg verstand om te snappen dat roken ongezond is.

Ongeveer 30% van onze medemensen zou roken. Bijna 1 op de 3. En ik durf te wedden dat geen enkel van hen mij ook maar één voordeel van roken kan opnoemen. Een afgenomen longcapaciteit? Kortademig? Een rokershoest? Vieze smaak, gele tanden en vingers. Stinkende kleren. Een drang naar iets dat je eigenlijk niet nodig hebt. U ongemakkelijk voelen als je twee uur zonder moet.

Het is toch zo gezellig om buiten aan de draaideur van je werk samen in de kou te staan. Een lekker smaakje, of puur genot, dat maak je mij niet wijs. Dat maken de rokers zichzelf wijs om zo hun verslaafdheid aan nicotine goed te praten. Stoppen met roken moet je niet voor mij doen, dat doe je voor jezelf. Elke gestopte roker zal dat kunnen beamen.

Maar als blijkt dat ondanks de prijs, ondanks de wetenschap dat het ongezond is en ondanks het feit dat rokers overal buitengekeken worden nog roken, steeds meer en meer mensen gaan roken, dan kan je als overheid daar beter geld uit slaan. Niemand heeft sigaretten nodig, dus waarom zouden we de prijs van een pakje niet op 10 euro zetten? Omdat we dan het genot (yeah right) van de arme werkmens afpakken of omdat de mensen dan echt zouden stoppen? Of is dat net het probleem? Heeft de staat schrik dat niemand nog zal roken? Geen inkomsten uit accijnzen, en een groeiende vergrijzing van de bevolking?

Ik zou wel eens willen weten wat het effect is van zo een drastische prijsverhoging. Zouden er dan echt meer mensen stoppen? Zou de gezondheidszorg echt bakken geld sparen? Of zou er net meer smokkel en handel in namaak gepleegd worden?

2 Replies to “Vul De Schatkist Met Rook”

  • Voor mij mogen ze toch stoppen met roken hoor, die stank kan ik echt wel missen. 🙂

    Ik denk trouwens dat de prijs optrekken niet veel zin heeft, er gaat idd gewoon meer namaak verkocht worden. Betere controle over wie sigaretten kan kopen (kwestie leeftijd bedoel ik dan) en eer plaatsen waar roken verboden is, werkt volgens mij beter. Wat rokers thuis doen, moeten ze immers zelf weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.