Rond acht uur ‘s avonds hoor ik een hels kabaal in de tuin. Twee lijsters gaan hevig kwetterend een ekster te lijf. Niet dat het de ekster veel kan schelen, want zij gaat lustig door met moorden. 3 lijster kuikens heeft ze al uit het nest gehaald en gedood. De ekster neemt een paar hapjes van een kuiken en vliegt weg. Tijd genoeg voor mij om vlug mijn camera buiten op te stellen wat volgende beelden opleverde:

In beeld ziet u 3 dode lijster kuikens liggen. De ekster komt een paar keer kijken om er wat van op te eten en om stukjes mee te nemen voor haar eigen jongen. Het 4de kuiken wordt even later uit het nest gehaald en net buiten beeld opengeprikt. Dit 4de kuikentje heeft een paar minuten gestreden voor zijn leven. Jammer om dit te moeten aanschouwen, maar ja, dat is de natuur. Voor dat 4de kuikentje kon ik ook niets meer doen.

Volgens natuurpunt is de ekster geen bedreiging voor het zangvogelbestand. De zangvogels kunnen nog broeden tot september en krijgen zo dus nog de kans om een nest groot te brengen. Later in het seizoen zijn de nesten beter beschermd en heeft de ekster ook minder nood aan eiwitten. Eiwitten waaraan ze alleen hoge nood heeft wanneer ze zelf een nest jongen heeft.

Deze morgen zag ik de ekster de resten van de kuikentjes opeten. Toen ik terug kwam van mijn werk lagen er enkel nog de kopjes, een paar pootjes en vleugeltjes. Al de rest was opgegeten, niets werd verspild.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.