Gisteren morgen, toen ik mij snel van punt A naar punt B begaf, merkte ik dat er op één bepaalde plaats het fietspad van het fietsroutenetwerk verschrikkelijk dicht tegen de autosnelweg ligt. Moet ik onthouden dacht ik, dat is een ideaal plekje om panning onder de knie te krijgen. Panning is het fotograferen van een bewegend object, waarbij je de beweging van het object volgt. Hierdoor blijft je onderwerp enigszins scherp, maar de achtergrond vertoont bewegingsonscherpte. Dit voegt het gevoel van snelheid aan het beeld toe.

Na het avondeten heb ik Google Earth een keertje opengesmeten om uit te zoeken hoe ik het gemakkelijkst met de auto op die plek kon komen. Het zag er naar uit dat ik tot op 400 meter kon komen met de auto, de rest zou ik te voet moeten doen. Omdat ik weer eens niet kon wachten tot het opnieuw dag was en omdat een frisse avondwandeling wel eens goed kan doen, besloot ik om eens te gaan zien. Bleek dat er een verkavelingsweg tot op dat fietsknooppunt leidde en dat je daar met de auto mocht komen. Mooi meegenomen dus.

Dat pannen, dat viel eigenlijk vies tegen. De sluitertijd(en) die ik wou gebruiken gaven serieus onderbelichte foto’s. Het opkrikken van de ISO tot 1600 mocht zelfs niet baten. Veel panning foto’s zijn er dus ook niet gemaakt, dat zal voor een andere keer zijn.

Nu ik er toch was kon ik evengoed wat anders fotograferen. Maar wat? Ik heb mij even bezig gehouden met het maken van light trails maar daar leende de locatie zich niet echt voor. Het was immers een panning-locatie… Dus maar een foto gemaakt van mijn eigen geparkeerde auto.

Pas toen ik thuis kwam, de foto’s op mijn pc bekeek en met de schuifbalkjes in Lightroom begon te prutsen merkte ik de Grote Beer op (Ursa Major). Ik vond het wel wat hebben, die Grote Beer en de kleine Wolf.

Ursa Major, Lupo Minor
Je kan best het groot formaat bekijken via Flickr.

3 Replies to “Ursa Major, Lupo Minor”

  • toch wel een leuke foto. Als je dan inderdaad naar buiten gaat om foto’s te vangen, dan is het leuk dat je met iets terugkomt dat prettig is. Deze is sympathiek. En het licht is leuk. En lekker scherp.

  • Deze foto was voor mij maar weer eens het bewijs dat je elke foto die je maakt de nodige aandacht moet geven. Zelfs al zie je niet meteen wat het eindresultaat zal worden, dan nog moet je er zeker van zijn dat hij scherp, goed belicht en goed gepositioneerd is. Dat zijn dus 3 dingen die aan deze foto beter hadden kunnen zijn. Het belichten en positioneren kan je achteraf wat bijwerken, het scherpstellen eigenlijk niet. De foto lijkt heel wat scherper in klein formaat, dan dat hij in werkelijkheid is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.