Social Bookmarking in plain English.

Het volgende filmpje legt in het Engels uit wat social bookmarking is.


Wat is nu social bookmarking in het Nederlands? Iedereen die bekent is met het internet, zal wel weten wat bookmarks of favorieten zijn. Dat zijn linken naar pagina’s die je interessant vindt. Door ze op te slaan als bookmarks in je favorieten, kan je ze later eenvoudig terug vinden. Als je dit een tijdje doet, dan heb je er een hele hoop.

De meeste browsers laten niet toe veel informatie per bookmark op te slaan, en na een tijdje weet je niet meer waarom je die site opgeslaan hebt in je favorieten. Ook zijn je favorieten dan gekoppeld aan 1 pc en bij een crash, of bij het veranderen van je browser ben je al je bookmarks kwijt.

Om dit te verhelpen je je inschrijven bij http://del.icio.us. Dan kan je overal en altijd aan jouw bookmarks. Je kan een plugin downloaden om delicious te integreren met je browser. Zo kan je eenvoudig bookmarks toevoegen, met extra commentaar, zodat je achteraf nog weet waarom je die site gebookmarkt hebt.

En wat is nu het sociale aspect hiervan? Je kan jou opgeslagen bookmarks openstellen voor je vrienden of voor de hele internet wereld. Zo kan iemand die dezelfde interresses heeft als jij ook eens in jou gevonden sites kijken. Door het gebruik van tags kan alles netjes geordend worden en wordt opzoeken kinderspel.