Mijn eeste gsm was een onverwoestbare Nokia 5110 (die werkt trouwens nog steeds) en die had geen T9 woordenboek. Op zich was dat niet erg, want wie veel sms’t kan na een tijdje oefenen vrij snel berichten schrijven. Mijn tweede gsm was een Nokia 3110 en die had wel een T9 woordenboek. Zoals gewoonlijk probeer ik in het begin alles uit, en dan beslis ik of ik dat ga gebruiken. Meestal lees ik ook nog eerst de handleiding, maar iets lezen waar je niet goed van weet waar het over gaat… dat is niet zo gemakkelijk.

Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat mijn eerste ervaring met een T9 woordenboek niet zo best was. Mede daardoor had ik besloten op de oude manier verder te gaan en T9 niet meer te gebruiken. Het werkte toch niet (althans dat dacht ik).

Totdat ik enkele maanden later, uit verveling, de handleiding nog eens aan het lezen was en vast stelde dat je bij een T9 woordenboek een woord kan vormen door de toetsen waar de letter op staat die je wenst, slechts 1 maal in te drukken.

Zo moet je om het woord “Hallo” te vormen 42556 intikken. Zonder T9 zou je 44 2 555 555 666 moeten ingeven. Vanaf dat moment ben ik T9 gaan gebruiken, ik kan er bijna niet meer zonder 🙂

SonyEricsson gaat zelfs nog een stapje verder. Terwijl je een woord aan het vormen bent, krijg je alle mogelijke combinaties te zien en wanneer het woord volledig gevormd is, geeft het woordenboek aan welk het volgende meest waarschijnlijke woord is. Door slechts te klikken, krijg je dan het volledige woord, en hoef je dat niet meer in te tikken.

Nokia heeft deze functie niet, en omdat ik dat toch handig vind ben ik weer op zoek gegaan naar iets wat dit kan nabootsen op een N73 (of eender welke S60 3rd edition).

Ik kwam uit bij QuickWrite. Dat moeten we eens proberen!
Je kan een trialversie van QuickWrite gratis downloaden via:
GetJar.com

En gelukkig was het een trial versie en heb ik mijn geld hier niet aan verkwist, want het werkt helemaal niet zo leuk als ik zou hopen.

Wanneer je QuickWrite opstart, moet je kiezen tussen AknFEB (het standaard woordenboek) en QuickWrite. Wij kiezen nu voor QuickWrite
QuickWrite

Dan gaan we de opties instellen.
QuickWrite

We selecteren Dutch Ample voor Nederlands.
QuickWrite

En wanneer je nu tekst ingeeft zien je rechtsboven aan een ander symbooltje dan je gewoon bent:
QuickWrite

Wat stel ik nu vast? QuickWrite en T9 zijn niet compatible met elkaar. Je moet kiezen tussen QuickWrite en T9. En ik verkies T9, dus QuickWrite gaat er weer vanaf. Zou er geen combinatie bestaan tussen T9 en QuickWrite? UltraQuickWrite? Ik ga nog wat verder zoeken 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.