Ik was juist naar Treasure Quest aan het kijken op Discovery channel. Het ging over de Odyssey die op schattenjacht was. Voordat ze een schip mogen bergen, moeten ze toestemming vragen aan de overheid van het land van oorsprong van het gezonken schip. En voor ze die toestemming kunnen vragen, moeten ze het schip kunnen identificeren.

Dat identificeren is niet zo simpel, en is meestal een werkje van determinatie. Welke schepen zijn daar vergaan, wat ligt er op de bodem. Hout, staal, klinknagels, kanonnen, noem maar op. Dat neemt meestal een tijdje in beslag maar omdat alle schepen constant hun whereabouts moeten doorgeven (dat zou nog wat voor onze tennissers zijn) om botsingen te voorkomen kunnen ze niet te lang op dezelfde plaats blijven varen. Andere schattenjagers met minder goede bedoelingen kunnen zo te weten komen waar ze ongeveer moeten zoeken en het wrak leegroven.

Dat die wherebouts ook nog eens op een publieke website tentoongesteld worden, geeft iedereen met een internetverbinding de mogelijkheid om de Odyssey (of eender welk ander zee-schip waar ook ter wereld) te volgen. En die publieke website is: http://www.marinetraffic.com/ais/. Ik heb hem alvast gebookmarkt, zodat ik de volgende keer dat ik naar de zee ga, de schepen die ik vanaf het strand kan zien kan identificeren. Niet omdat ik dat zo nodig moet weten, maar gewoon omdat het kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.