Allway Sync: Gratis Backup Tool

Een backup hebben kan soms belangrijk zijn. Zolang er niets aan de hand is, lijkt het zinloos en tijd verspilling, maar als er eens iets fout gaat, dan verwijt je jezelf dat je er geen gemaakt hebt.

Omdat ik recent van job ben veranderd had ik van mijn ex-team genoten een waardebon gekregen van de Fnac. Het ideale moment om eens eindelijk een externe harde schijf aan te kopen. Ik heb lang zitten twijfelen, maar uiteindelijk heb ik toch voor een desktop harde schijf gekozen, en niet voor zo een draagbaar pocket – maar nog steeds veel te groot om gemakkelijk in je zak te passen – model. De desktop variant is groter en heeft een externe voeding nodig, maar je krijgt ook meer gigabyte voor ‘t zelfde geld. 95% van de tijd zou die harde schijf toch maar op mijn bureau liggen.

Thuisgekomen en meteen geïnstalleerd natuurlijk. De bijgeleverde backupsoftware even geprobeerd en er onmiddellijk achter gekomen dat die helemaal niet gebruiksvriendelijk is, en niet doet wat ik wil. Ik ben niet iemand die steeds met dezelfde bestanden werkt, en ik heb dan ook geen versie controle nodig. Het kan handig zijn, maar het maken van een backup wordt dan ook ingewikkelder. Wat ik wil is het min of meer dupliceren van mijn harde schijf. En eigenlijk is dat zelfs teveel gezegd. Ik wil een kopie hebben van mijn werkbestanden.

Ik hoef geen image te maken van mijn gans systeem, om binnen de 5 minuten na een hard-disk crash terug aan de slag te kunnen. Als mijn harde schijf crasht, dan moet ik toch eerst naar de winkel om een nieuwe te kopen, en de software die op mijn PC staat, daar heb ik de installatie cd’s of dvd’s nog van of ik kan het op ‘t internet vinden.

Wat ik dus nodig heb is een stukje software dat files die zich in bepaalde folders op mijn harde schijf bevinden gekopieerd worden naar de externe harde schijf. En dat files update als ze gewijzigd zijn. Meer niet. Allway Sync is zo een programma en is bovendien gratis. Vanaf nu wordt mijn harde schijf gesynchroniseerd vanaf het moment dat mijn PC 5 minuten in idle time is, en dat is gegarandeerd minstens 1 maal per dag.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.