Vroeger wist ik niet eens wat het was, een Moleskine.  Dat Van Gogh er vroeger mee rondliep kan mij gestolen worden.  Maar sinds ik dik andere half jaar geleden “Getting things done” van David Allen heb gelezen voel ik mij meer en meer aangetrokken tot de aankoop van een Moleskine.  Kijkt u gerust op eender welke life-hacking of productivity site en u zal wel ergens een Moleskine tegenkomen.

Een jaar geleden heb ik mijzelf afgevraagd wat ik het leukste vond om te hebben.  En dat zou ik dan ook kopen. Een Filofax (met rits) of een Moleskine.  Ik heb toen voor de Filofax gekozen.  In combinatie met een aangepaste perforator die de 6 Filofax gaatjes kan knippen, kan je grenzeloos templatejes maken.  Dat was toen mijn argument om een Filofax te kopen.  Ik hou er niet van dat ik gebonden ben aan dure navullingen als ik op DIYplanner.com honderden gratis templates kan downloaden, zelf kan printen en perforeren.

Het handige van een Filofax is ook dat je alles steeds kan herordenen, iets toevoegen of iets verwijderen, zonder je bundel te beschadigen. Met een Moleskine kan je dat allemaal niet.

En toch wil ik een Moleskine. Om wat te doen? Ik weet het echt niet. In meetings zal ik het zeker niet gebruiken, daar heb ik een groter goedkoper schriftje voor. Als dagboek? Daar gebruik ik desnoods dit blog voor, en voor een groot deel de kalender in mijn Filofax. Ideeën neerpennen? Dat doe ik met mijn pc of gsm op Google Notebook.

Een Moleskine kost 11,50 euro. Niet echt goedkoop dus voor een onnozel notitieboekje. Ik heb al verschillende boek- en papierwinkels doorzocht naar een namaak Moleskine, maar niets is zo goed als “the real deal”. Soms denk ik, ach laat ik er maar eentje kopen, voor 11,50 euro ben je van het idee af dat je er een wilt hebben. Ook al doe je er niks mee, dan hoef ik er ook niet meer aan te denken. Dat is ook een stukje GTD: clearing your mind. Maar iets kopen wat ik niet nodig heb, is zo tegen mijn principes.

*zucht*

Misschien zit er hier wel iets tussen dat mij kan overtuigen om een Moleskine te kopen. De schrijver van het artikel heeft overigens ongeveer hetzelfde gewetensbezwarend probleem om een Moleskine te kopen. Te duur om zomaar in te kribbelen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.