Een normale doordeweekse dag. ‘s Avonds aten we zelfgemaakte frikadellen en dronk ik een glas wijn uit een fles die al veel te lang in de frigo stond. Minstens een maand. Gortig was het, heb de rest in de gootsteen gekapt. Gelukkig weren de frikadellen wel lekker, al was het gehakt misschien een beetje te vet.

Geprobeerd om op tijd in mijn bed te kruipen, want om half zes zou de wekker alweer aflopen. Ik ben in slaap aan het vallen, en ik hoor allerlei vreemde geluiden. Ik doe mijn ogen open, en ik hoor niets meer. Ik zal die geluiden wel in mijn slaap gehoord hebben dacht ik bij mezelf. Ik doe mijn ogen terug dicht en voel dat ik weer in slaap aan het vallen ben. Heerlijk vind ik dat, slapen.

En dan begin ik te dromen. Ik loop ergens op een binnenkoer van een oud kasteel. Met hoge muren en een poortgebouw. Ik hoor geroep en geschreeuw van andere aanwezigen. “Ge kunt niet slapen want ge zijt onrustig” snauwen ze mij toe. “Wie slaapt er hier” dacht ik, ik loop hier toch rond. En dan ineens schiet ik wakker. Alleen gingen mijn ogen niet open. En ik kon niet bewegen. Ik blijf de stemmen en geluiden horen en er is er zelfs eentje die een beetje te kort in mijn buurt wil komen. Fuck, slaapverlamming, dacht ik, zo voelt dat dus. Terwijl ik het geluid blijf horen van iemand waarvan de keel wordt dichtgeknepen probeer ik mij met man en macht te concentreren om Mrs. Golb te alarmeren. Zij moet mij uit mijn slaap halen. Best moeilijk als niets nog werkt behalve je geest.

Het duurde gelukkig niet lang vooraleer ik terug wakker werd. “Shit man, dat was mottig, dat wil ik niet meer meemaken” zei ik tegen mijn vrouw. Mijn vrouw wist natuurlijk niet waarover ik het had, dus begon ik mijn uitleg te doen. GSM erbij genomen en even opgezocht wat slaapparalyse eigenlijk is en hoe het komt.

Blijkt dat er nog niet veel over geweten is, maar dat het al eeuwen voorkomt. Door onze voorouders werd het toegewezen aan de boze krachten van gemene geesten. Blijkt dat het vooral voorkomt als je op je rug slaapt. Andere “geschriften” hebben het over laat en vet eten en zelfs het drinken van (slechte) wijn kan een oorzaak zijn.

Ach ja, dacht ik, dan leg ik mij wel op mijn zij. Slaap goed en tot morgen. Ware het niet dat Mrs. Golb ook de schilderijen en beelden gezien had van de Mare, de Incubus en de Succubus en de rest van de nacht geen oog heeft dichtgedaan. Ik denk dat zij er meer last van heeft gehad dan ik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.