PortableApps: Portable Software

Ik heb een laptop van het werk. Om virussen en illegale software tegen te gaan, kan je met die laptop bitter weinig wanneer je niet aan het bedrijfsnetwerk hangt. Thuis kan je alleen surfen via Internet Explorer, en wat prutsen in MS Office. Haal het dus niet in je hoofd om eens een DVD’tje te bekijken, of vlug een foto aan te passen voor op dit blog. Dat gaat niet.

Ging niet! Want ik heb PortabelApps.com ontdekt.

Ik heb de default Suite uitgebreid met GIMP en geïnstalleerd op een memorystick van 2GB.

Je moet wel wat geduld hebben, want dat installeren, dat duurt even. Zeker 20 minuten. Maar dat kan ook aan de specificaties van mijn USB stick liggen. Andere applicaties installeer ik voorlopig niet. De firewall is ingesteld om enkel IE toegang te geven tot de buitenwereld, dus met FTP of Instant Messenger toepassingen ben ik niets. Het is wel handig om te weten dat het zou kunnen. Zo zou je met de portable Mozilla Thunderbird je email kunnen lezen, downloaden en opslaan, op vakantie zonder je pc mee te nemen.

PortableApps is zo ontwikkeld dat al je instellingen bewaard blijven bij het afsluiten. Dus wanneer je wat hebt zitten slepen met de geopende vensters voor brushes, paletten en layers in GIMP, dan staan die ook op diezelfde positie wanneer je het programma terug opstart.

Eerder had ik al gewerkt met een vanop USB-drive bootable versie van Linux, maar dit vind ik toch nog handiger.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.