Zonder werk zitten, en het niet eens erg vinden, dat is funemployment. Een trend die zich meer een meer voordoet, en zoals het woord doet vermoeden “uitgevonden” is in de VS. In plaats van uw kas op te fretten en u minderwaardig te voelen omdat je geen werk hebt, kan je ook op je gemak dingen doen die je graag doet. Een beetje gaan wandelen, fietsen, een beetje in de tuin werken of de lokale petanque baan gaan onveilig maken.

Wist u trouwens dat een petanque baan de ideale oplossing is tegen hangjongeren? Je moet de hangouderen er dan wel bijnemen, maar dat volledig terzijde.

Zolang je spaarcenten en je werkloosheidsuitkering het toelaten mag je het er gerust eens van nemen. Dure reizen of etentjes horen er dan wel niet bij, maar er zijn zoveel dingen die je kan doen, waar je plezier aan kan beleven en die weinig of niets kosten.

Leven van een werkloosheidsuitkering, kan dat dan? Jazeker, zeker het eerste jaar! Ik heb op Jobat een kleine simulatie gemaakt, en dit is het resultaat:
screenhunter_02-jun-06-1906

Wiens’ laatste bruto loon 2230 euro was, krijgt 1324 euro werkloosheidsuitkering. Min 10,09 % bedrijfsvoorheffing blijft er hiervan nog 1190,41 euro over. Niet slecht om thuis te zitten.

Zeker als je de Bruto – Netto calculator van het ACV er eens naast legt. Van je bruto loon van 2230 euro hou je netto 1409,63 over. Dat is een verschil van slechts 219,22 euro netto.
screenhunter_03-jun-06-1909

Wie zijn vervoer van en naar het werk en de kinderopvang nog eens zelf moet bekostigen, die houdt het eerste jaar minder over wanneer hij gaat werken dan wanneer hij werkloos is. Zeker in tijden van zogezegde crisis zoals nu ben je misschien beter thuis, dan dat je elke dag zit te stressen in een bedrijf(je) dat op het randje van een faillissement staat.

Er is eigenlijk maar één probleem: we hebben geen glazen bol, en we kunnen dus niet voorspellen hoe lang we werkloos zullen zijn of hoe lang de crisis zal duren. Na 12 maanden begint het toch al wat krapper te worden en ga je stress krijgen om op het einde van je geld dat laatste stukje maand om te krijgen. Maar dat eerste jaar, je zou wel gek zijn moest je naarstig op zoek zijn naar een nieuwe job.

Toch een goed systeem dat wij hier in België hebben he, die sociale zekerheid. Of is dat nu juist het probleem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.